Търсене

Начало Оживление Ученици от ПГСС „Хан Аспарух“ - Исперих извървяха пътя на четата на Таньо войвода
Ученици от ПГСС „Хан Аспарух“ - Исперих извървяха пътя на четата на Таньо войвода
07 June 2019

Само преди броени дни завърши походът „По стъпките на четата на Таньо войвода“. В него традиционно се включиха и учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“- Исперих.

Над 350 походници – ученици, както и младо семейство от Северна Македония, се включиха в тридесет и четвъртия поход, който се проведе под патронажа на президента Румен Радев и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

07_06_2019_patrioti_2.jpg

07_06_2019_patrioti_1.jpgСлед упорити тренировки под ръководството на Мария Попова, в свежото утро на 30 май „хановете“ стъпиха на тутраканския бряг и тръгнаха по заветния път на четата.

По традиция в градовете Тутракан, Исперих, Разград и Попово се провежда преглед на маршовата и патриотичната песен, където родолюбивите ученици се представиха повече от достойно.

На прегледа в Исперих те бяха подкрепени от своите родители и близки и се доближиха на крачка от безупречния блок на девойките на община Тутракан и заеха второто място.

На следващия ден младите исперихчани за първи път се включиха във военните игри в село Побит камък, където след оспорвана борба извоюваха второто място.

В прегледите на маршовата и патриотичната песен в Тутракан учениците на исперихската гимназия спечелиха почетна грамота, а в Разград – почетна грамота и плакет.

На прегледа в Попово на 1 юни участниците от 34-ия поход „По стъпките на Таньо войвода“, бяха поздравени от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Походът приключва всяка година на 2 юни на Керчан баир пред паметника на войводата. Там гордите потомци поднесоха венец в знак на признателност към подвига на четата на Таньо войвода и всички дали живота си за свободата на България.