Търсене

Начало Спорт Марселиньо: Ще се боря и за девета титла, за десетата още не знам...
Марселиньо: Ще се боря и за девета титла, за десетата още не знам...
05 June 2019

„Марселиньо - роденият в Манакапуру играч на „Лудогорец“ вече надмина Жуниньо Пернамбукано и стана бразилският футболист с най-много национални титли в историята“ - на това акцентира в своя специална статия най-популярното спортно издание на щата Амазонка в Бразилия Acritika.com. За по-младите читатели ще припомним, че Жуниньо Пернамбукано е един от най-известните бразилски футболисти от близкото минало, смята се, че е най-великият изпълнител на преки свободни удари за всички времена, национал на Бразилия, печели с френския „Лион“ седем титли в седем поредни сезона. Ето че вече има бразилски футболист, който е надминал рекорда му.


05_06_2019_marselinio_1.jpgИзданието напомня, че откакто е пристигнал в Европа, 34-годишният халф е неизменна част от хегемона в българското първенство.

Ето какво още пише в статията.

С „Лудогорец“ той се открои до такава степен, че беше извикан в националния отбор през последните години, където е отбелязал два гола.

История! Така Марселиньо определя постижението, направено през май в края на първенството. „Това е важно не само за клуба, но и за мене: осем години в страната и осем пъти да си шампион – това наистина е за възхищение и гордост“, казва жителят на щата Амазонка.

Въпреки че е достигнал този впечатляващ брой титли, играчът разбира, че за да остане категорично в историята на българския футбол, две купи липсват, така че рекордът от девет последователни титли на ЦСКА-София да бъде е победен. „Имам още една година договор с клуба, така че ще бъда в спора за деветата титла. Още не знам дали ще съм и в друг сезон с „Лудогорец“, за да достигна и десета поредна година като шампион. Все по-трудно е обаче, защото българските клубове се подготвят по-добре и по-добре благодарение на създадената от „Лудогорец“ конкуренция“.

Далеч от Амазонка, от която той си тръгна още в тийнейджърските си години, за да играе в базата на „Сао Пауло“, Марселиньо е един от основните представители на щата в световния футбол. „Приятно ми е да представлявам не само Амазонка, но и моя град Манакапуру. Много съм щастлив, защото знам добре и почувствах с кожата си колко е трудно да напуснеш нашата държава, за да играеш футбол“, казва Марселиньо, който е роден през 1984 година, което обаче съвсем не изключва връщане към игра в амазонски тим в бъдеще.

Преди да пристигне в Европа, Марселиньо играе в щатите Парана, Сао Пауло и дори в Кувейт - една малка страна на азиатския континент. В продължение на осем години е в Европа - в България, и казва, че в началото адаптацията е била сложна.

„Това е нормално, някои могат да се адаптират, а други не могат. Днес моето семейство и аз можем да кажем, че сме успели да го направим. Сегашният ми град Разград по отношение на сигурността е много добър за живеене“, казва жителят на Манакапуру. Е, не всичко е толкова хубаво и признава, че студът е бил и все още е значителна пречка за него, жена му и двете им деца. „Ние страдаме малко, но сме напълно адаптирани“, добавя Марселиньо.