Търсене

Начало Спорт Русенец бе най-бърз на полумаратон „Камчийски пясъци“
Русенец бе най-бърз на полумаратон „Камчийски пясъци“
29 May 2019

Росен Тодоров от Русе /на снимката/ спечели петото издание на полумаратон „Камчийски пясъци“. Росен, известен като Дзвера, спря хронометъра на 1:31:35 ч. за 21 км по пясък.

Бягането по най-дългия плаж в България, между курортен комплекс „Камчия“ и Шкорпиловци се организира от клуб „Зелена стъпка“.

Участниците бягаха по една от най-красивите пясъчни ивици в страната, разположена между крайречната лонгозна гора и лазурното море.


29_05_2019_piasaci.jpgОсвен бягане по пясък, състезанието включва и друго предизвикателство - преминаване на устието на река Камчия. За разлика от миналата година, когато реката бе пълноводна, а морето бурно, което правеше устието невъзможно за преминаване в безопасни условия, тази година морето бе тихо и бродът през устието се преминаваше с нагазване само до колене.

След Росен Тодоров на второ и трето място се класираха варненците Павел Павлов и Димитър Янакиев – съответно с 1:33:15 и 1:45:00 часа.

При жените най-бързо разстоянието премина Красимира Петрушкова от Варна, с 2:02:47, следвана от Ана Карчева и Камелия Димитрова, също от Варна, с 1:09:19 и 1:10:18

Освен на 21 километра, участниците премериха сили и на 10 км. Там победители са варненецът Румен Стаматов с 42,28 и Вирджиния Габровски – също от Варна, с 56:49. Втори и трети при мъжете бяха Самуел Папо от София и Адриан Любенов от Разград – съответно с 44:23 и 46:51 мин.

В деня преди състезанието организатори и участници проведоха традиционната акция по почистване на плажа край устието на реката. Този път мястото бе значително по-чисто от предишни години и бяха събрани „едва“ около 300 килограма отпадъци. Запознати коментираха обаче, че това се дължи не на повишеното екологично съзнание, а на сходна акция по почистване на мястото, организирана от скаути наскоро.

Следващото събитие в календара на „Зелена стъпка“ е Лудогорският маратон. Той е насрочен за 27 и 28 юли в местността Пчелина край Разград и освен бягане и колоездене, тази година предвижда и плуване. Всяка от дисциплините ще има отделно класиране, но са възможни и комбинации - дуатлон и триатлон.


Снимка: Сани ПЕНЕВА