Търсене

Начало Спорт Разградчани с добро представяне в Хърватия
Разградчани с добро представяне в Хърватия
21 May 2019

Успешно бе участието на трите български отбора на Световното ученическо първенство по лека атлетика от 13 до 19май в Сплит, Хърватия. То бе факт благодарение на Българска асоциация спорт за учащи /БАСУ/ с председател Юлия Боянова, която е член на Световната ученическа федерация и осигурява цялата организация за участие на отборите, включително и таксата за участие на всеки състезател.

22_05_2019_svet_2.jpg

Огромна е и заслугата на Спортното министерство в лицето на министър Красен Кралев, което от 2015 г. насам осигуряват самолетните билети на всички отбори участници в Световните ученически първенства.

Това бе едно от най-масовите и силни световни първенства по атлетика – 29 държави участваха в надпреварата за училищни и селектирани отбори при юношите и девойките, като в някои дисциплини участваха повече от 50 състезатели.

Селектираният отбор при юношите, съставен към ОУ „В. Левски“ – Разград с треньор Красен Цонев и подпомаган от Илия Николов /Плевен/ зае 15-то място в крайното отборно класиране с общо 735 точки. В индивидуалните дисциплини най-добре се представиха Иван Бонев /от София/ на 300 м. с пр., класирал се на 4-то място и Михаил Гаргов /от Варна/ на 400 м. класирал се на 5-то място. С най-много принос в отборното класиране е Добромир Николов /Плевен/ със 160 точки, на 110 м с пр. е девети, а на скок височина е единадесети. На 7-мо място се класира Владислав Димитров /Разград/ на хвърляне на диск, а Мехмед Мехмед /Разград/ е девети на 1 500 м. Щафетата в състав Добромир, Иван, Михаил и Ивайло Иванов /София/, който пък си направи лично постижение на скок височина, е на 12-то място.

При девойките ни представи СУ „Неофит Рилски“ – Харманли, които с 428 точки се класираха на 21 място в отборното класиране. Най-предно класиране постигна Виктория Недева на тласкане гюле – 11 място, след нея на 12 място е Петя Петкова. Също на 12 място се класира Силвия Георгиева на хвърляне на копие.

Традиционно силно се представи българската делегация на вечерта на нациите, която домакините организираха на централната крайбрежна алея на град Сплит. Българската маса бе най-отрупана с български сувенири, традиционните суджуци, луканки, кашкавал, вина и много други лакомства, на които всички делегации се възхищаваха. С прекрасна мултимедия бе изиграно и едно българско хоро под звуците на „Бяла роза“, за което получихме бурни овации и подкрепа от случайна българска група, работеща в Южна Африка.

Ръководството на българската делегация в лицето на Николай Миланов и Диана Първанова изказва своята благодарност на кмета на Разград, който подпомогна за осигуряването на цялата екипировка на отбора, както и на останалите спонсори - „Дидаско“ ЕООД – Стара Загора, „Ситона“ – Разград, СБУ – Разград и ВСК – Разград.

Пламен РАДЕВ