shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Влошаване на пътнотранспортната обстановка през април отчетоха от полицията
16 May 2019

Влошаване на пътнотранспортната обстановка през април отчетоха от Областната дирекция на МВР на редовния си месечен брифинг.

По данни на началника на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Теодор Тодоров от 1 до 30 април на територията на областта са станали 32 произшествия, от които осем тежки с трима загинали и десет ранени. Инцидентите са с 10% повече сравнено със същия период на 2018 година, когато са настъпили 29 катастрофи. Останалите цифри са идентични със сегашните, разлика има обаче при броя на жертвите – тогава е била само една.

17_05_2019_.jpg

Традиционно най-голям е броят на катастрофите, станали на територията, обслужвана от „Пътна полицията“ - Разград – 24, следват РУ-Исперих с 5 произшествия и РУ-Кубрат с 3.

Основната причина за настъпването на тежките инциденти е превишената или несъобразена скорост от страна на водачите.

В периода са издадени 294 акта и 1891 фиша. С мобилните системи за видеоконтрол са установени 670 нарушения за скорост, a с триногата камера още 1701. Така общо заснетите случаи на превишаване на скоростта през април са 2371 или почти двойно повече от тези през март – 1423. През миналия месец има засечен и рекордьор – изтребител, водач на русенско „Ауди А4“ е минал в участъка между Езерче и Цар Калоян със скорост 161 км/ч при ограничение 90 км/ч.

Подобрение на криминогенната обстановка отчете заместник-директорът на ОД на МВР-Разград комисар Константин Костов. От началото на годината били регистрирани 366 престъпления спрямо 433 за същия период на 2018 г., което е намаление с 15,47%.

Запазвала се тенденцията за увеличаване на противоправните деяния, свързани с притежание и разпространение на наркотици – от началото на годината те са 23, а за същия период на миналата година били осем, което се равнява на скок от 187.5%.

За април са регистрираните 61 криминални престъпления, разкриваемостта им е 37.7%, разкрити са още и 36 престъпления от минал период.

От полицията отчетоха, че от началото на годината ръст от 58% бележат измамите. Те са общо 19, 10 от тях са от типа „телефонни“. Нанесените щети за потърпевшите са в размер на около 21 000 лева. Три от случаите са разкрити.

През април са проведени 30 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, незаконната миграция, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки катастрофи, съобщи още комисар Константин Костов.

Мила КЮЛЮМОВА