Търсене

Начало Интервю Холотропното дишане – една модерна, но всъщност древна практика
Холотропното дишане – една модерна, но всъщност древна практика
16 May 2019

Дишането е напълно естествен и автоматизиран процес, за който не се замисляме в ежедневието си. Освен че ни поддържа живи, дишането може да се използва за самолечение, преодоляване на стари емоционални травми и освобождаване на натрупания стрес в тялото. Такъв вид е дълбокото холотропно дишане, което се случва на фона на емоционално наситена музика и води до изменено състояние на съзнанието.

Подробности за съвременното приложение на практиката, за нейната научна обосновка и за конкретните ефекти от интензивното дишане, разказва трансперсоналният психолог и създател на програмата „Пътуване към себе си“ Венета Бучкуджиева.

17_05_2019_di6ane_2.jpg

17_05_2019_di6ane_1.jpgХолотропното дишане е древна практика, която се използва за премахване на психологически блокажи. Какво представлява техниката и какво е нейното съвременно приложение?

Техниката представлява дълбоко интензивно дишане на фона на емоционално наситена музика. При осъществяването на процеса, човешкият организъм се насища с кислород, променя се биохимичният състав на кръвта и в резултат на това се стига до изменено състояние на съзнанието. От подсъзнанието започват да излизат потиснати емоции, чувства и импулси за действие, които пречат на човек да реализира своя пълен потенциал. Ние често не си даваме сметка какво носим в подсъзнанието си. Идва житейска ситуация, която е пряко силите ни, тогава психиката опакова емоцията и я изтласква в подсъзнанието. В кабинета ми идват хора, които споделят, че преди са били силни и устойчиви личности, а сега се разстройват при най-малкия проблем или конфликт. Това се случва, защото чашата, наречена подсъзнание, е преляла. Чрез холотропното дишане се разширява съзнанието и от подсъзнанието се освобождават натрупаните емоции.


Има ли научна обосновка и доказателства за ефективността на този метод?

Когато се диша по този начин кръвта се насища с кислород, което променя нейния биохимичен състав и води до разширяване на съзнанието. Холотропното дишане като съвременна техника е открито от Станислав Гроф, който е посветил голяма част от живота си на изследвания върху изменените състояния на съзнанието. Като новодипломиран медик е участвал в експериментална група за изследване на евентуалните терапевтични ползи на полусинтетичния халюционоген LSD, които са доказани. Но когато той е включен в графата на забранените наркотични вещества, заради халюционогенните свойства, Гроф започва да търси позволен начин, който да води до това изменено състояние на съзнанието. Така попада на холотропното дишане, което обогатява със специално подбрана емоционално наситена музика. Тя въздейства върху подсъзнанието, за да могат от там да бъдат извлечени потиснаните емоции, чувства и импулси за действие. По тази причина, след дишане хората споделят, че се чувстват като новородени, защото чашката, наречена подсъзнание, се е изляла и на тях им е олекнало.


Как протича един сеанс по холотропно дишане?

Първо, човекът трябва да е легнал, защото при интензивното дишане се получава хипервентилация и може да му прилошее, ако е прав. Трябва да се създаде комфортна и уютна атмосфера, да има одеяло, възглавничка. Даваме инструкции как се случва самото дишане – рязко се вдишва дълбоко и се издишва до край под звуците на музиката. Подчертавам, че холотропното дишане не трябва да се практикува самостоятелно, защото човек може да си навреди, вместо да се освободи. Например, ако дишате сам вкъщи и стигнете в подсъзнанието си до момент от своето детство, когато сте малко бебе, останало само в креватчето, събуждате се плачейки, но мама не идва. Това за бебето е стрес, който се опакова и изпраща в подсъзнанието. Ако по време на дишането стигнете до този момент, но няма кой да ви погали или да хване ръката ви, за да може да се излекува тази травма, подсъзнанието ще я фиксира отново там и ще стане трудно излечима.


Каква е Вашата роля по време на дълбокото холотропно дишане?

В оригинала си холотропното дишане се прави по двойки. По интересен начин Гроф е стигнал до този вариант. Имал е голяма група, но в този момент е имал проблем с кръста. Разсъждавайки как да проведе сесията с тази голяма група, разделя хората по двойки и докато половината от тях дишат, другите им помагат. Оказва се, че този начин е ползотворен както за дишащите, наречени холонавти, така и за помагащите – ситери.

Защо се появява изтръпване на крайниците и лицевите мускули по време на практиката?

Това е така наречената мускулна броня. Когато от подсъзнанието започват да се освобождават потиснати емоции и импулси за действие, има друг механизъм, според който подсъзнанието се страхува от промяната и се съпротивлява. Тази мускулна броня се опитва да задържи това, което е тръгнало да излиза. Но, ако сме достатъчно смели и ентусиазирани да преминем през този процес, наградата наситина си струва.

В първите сесии се наблюдават тези физически преживявания като изтръпване на крайниците и лицевите мускули, в следващите има биографични прежвявания, а след това са трансперсоналните.


Какви травми и блокажи могат да се изчистят чрез холотропното дишане?

Като разширим съзнанието, не може да наредим какво да излезе от подсъзнанието. Да кажем, че някой в момента е в тежък развод и започва да диша с тази тема. Но може да се окаже, че нещо друго е по-важно да се освободи от подсъзнанието и човекът да излекува травма от детството си.

Има много примери за изцеление чрез холотропното дишане, което съчетавам със семейни констелации по време на моите семинари. Имах случай с една дама, която се беше разделила със съпруга си и отглеждаше сама двете си деца. Тя започна да работи върху себе си за изчистване на стари блокажи от детството си и справяне със собствената си неувереност. Когато тя се свърза с личната си сила разбра, че е умна, красива, способна, има хубава професия и може сама да отглежда децата си. Всичко това доведе до промяна в нейния съпруг, който също дойде на семинарите ми, за да работи върху себе си. Той започна да я оценява, да вижда нейната сила, красота и да се бори да си я върне. Промените се случват, когато сме готови да се трансформираме, да се освободим от ненужния товар, който влачим със себе си, и да започнем да живеем осъзнато.


Антония ДИМИТРОВА