shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Откриха изложба „Реализирана спонтанност“ за 60-та годишнина на Таня Грозева
13 May 2019

В петък в Етнографския музей бе открита изложбата „Реализирана спонтанност“ на Таня Грозева. Поводът бе рожденият ден на художничката, която навърши 60 години.

Изложбата е част от културния календар на Разград за месец май и постави символично начало на седмицата на музеите и галериите в България.

13_05_2019_grozeva1.jpg

13_05_2019_grozeva.jpgВъпреки лошото време, над 100 човека посетиха събитието и се насладиха на изкуството на Таня Грозева, преплела в своите творби много цветове и свежест. Показани бяха картини, рисувани върху коприна и акрил, бижута от полускъпоценни камъни и други предмети на приложното изкуство.

Страстта на художничката към живопис върху коприна датира от 35 години. В картините й откриваме природата във всичките й форми и нюанси.

„Винаги създавам нещо, което е родено от подсъзнателните пориви, те движат ръката ми. Коприната не понася сложни композиционни изображения – както е в природата, там най – съвършените форми са толкова прости...“, сподели пред гостите юбилярката.

Таня Грозева живее и твори в Разград. Зад гърба си има много самостоятелни изложби, участия в общи изложби у нас и в чужбина. Нейни картини са притежание на частни колекционери в България и в други страни. С различни техники и изрази, без да щади чувствата, които излива в произведенията си, тя достойно претворява своята неповторимост в съвременно европейско изкуство.

Рожденичката получи много поздравления, цветя и подаръци. Председателят на Съюза на художниците в Разград Петко Антонов я приветства от името на Община Разград и на своите колеги. Поетесата Цонка Донева прочете авторски стихове, посветени на художничката. Директорът на РИМ Галена Радославова поздрави Грозева и й поднесе скъп подарък, а Театрално-танцова формация „Пулс“ изпълни два танцови етюда, вдъхновени и направени по картини на художничката и изиграни специално за нея.