Търсене

Начало Спорт „Зелена стъпка“ обещава 15-километрова дистанция за следващия „Великденски крос“
„Зелена стъпка“ обещава 15-километрова дистанция за следващия „Великденски крос“
03 May 2019

Шестото издание на „Великденски крос“, състояло се на 27 април, събота, постави няколко рекорда – участниците надхвърлиха 155, в дългата дистанция - 5 километра, се включиха 7-годишният Данаил Чотов от Пловдив и 72-годишният Иван Грозев от Русе - най-малкият и най-големият участник в събитието. Постигнато беше рекордно време в щафетата – 14:42 за 5 обиколки от 1 километър в центъра на Разград.

03_05_2019_kros.jpg

03_05_2019_kros-1.jpgТова е времето на отбора на Спортен клуб по лека атлетика „Лудогорец“, класиран на първо място при щафетите – при това средната възраст на отбора е 14 години! На второ място в щафетата е отборът на „fit2run Варна“, а на трето място – „Опасни тревопасни“ - отбор, съставен от вегани и вегетарианци. Един от членовете на този отбор е йога инструкторът Христо Христов, един от създателите на „Зелена стъпка“ и традиционен водещ на кроса. От импровизирания подиум пред паметника на Майстор Манол той каза, че това състезание се прави за младите в Разград, за да се случват хубави неща и да се оживи градът.
Председателят на СНЦ „Зелена стъпка“ Цоньо Пенев припомни и още един рекорд на тазгодишното издание на „Великденския крос“ - в щафетата бяга и най-младият отбор в историята на събитието – деца на средна възраст 9 години, които дори изпревариха други два отбора в класирането. За „Екип 7“ Цоньо Пенев анонсира намерението на „Зелена стъпка“ догодина да въведе и нова дистанция – около 15 километра, за най-опитните бегачи, за които 5-километровата дистанция не е достатъчно предизвикателство.

03_05_2019_kros_1.jpgОще едно уникално постижение - 11-годишната Памела Сюлейман Ени не само пробяга 5-километровата дистанция, но и се класира трета при жените. Памела е състезател на ЦСКА-София. На първо място на 5 километра, жени, е Еманоела Радева от СКЛА „Добруджа 99“, а на второ място – Катя Дженкова от клуб „Женени с деца“ - Варна. Най-бързата разградчанка е Грета Момчева, класирана на пето място /ако говорим за разградчанки, живеещи в града, а инак Катя Дженкова от варненския клуб, също е от родом от Разград/.

И при мъжете, пробягали 5-километровата дистанция, първите три места бяха заети от гостуващи бегачи. Владимир Вълканов от „Супер спорт“ - Варна, Иво Вълев от Плевен и Красимир Чотов от Пловдив са съответно на първо, второ и трето място. На пето място е разградчанинът Росен Тодоров „Дзвера“, който обаче се състезава за „Русе тича“.

03_05_2019_kros_2.jpgСдружението с нестопанска цел „Зелена стъпка“ организира няколко състезания през годината, като „Великденският крос“ е първото по-мащабно, привлякло бегачи не само от страната, но и от чужбина. То се провежда с подкрепата на Община Разград, Магазини „Яко“, ПФК „Лудогорец“, „Интер Инженеринг-10“. Най-жадуваната награда в томболата е футболна топка от Шампионска лига, върху която футболистите от ПФК „Лудогорец“ са положили своите автографи. Тази година топката бе късмет на 15-годишният Християн Карчев от Спортен клуб по лека атлетика „Лудогорец“. Така Християн си тръгна не само с топката, но и с първото място, което неговият клуб спечели на щафетата.

Дани КУМАНОВА