Търсене

Начало Култура Община Разград ще участва активно в туристическото изложение във В.Търново
Община Разград ще участва активно в туристическото изложение във В.Търново
16 April 2019

Община Разград се подготвя за две събития от културния календар, съобщи на пресконференция директорът на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ Виолета Антонова.

Първата изява е участието на Общината в 16-то Международно изложение „Културен туризъм“, което ще се състои от 18 до 20 април във Велико Търново. Тази година местната администрация и Регионален исторически музей Разград за пореден път ще представят културно-историческото наследство на Разград.


17_04_2019_kultura-2.jpgЕкспозиционен панорамен щанд „Абритус“ ще бъде разположен в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. В първия ден ще бъде направена мултимедийна презентация на тема: „Туристическият бранд Абритус и културно историческото наследство на Разград – предпоставка за културен туризъм“.

Акцент в представянето ще бъдат мащабните туристически събития Фестивал „Античният Абритус“, който тази година ще се проведе с участието на над 100 реенактори от Италия, Румъния и България, които ще представят атрактивни реконструкции на исторически събития от древни епохи, ритуали, бойни техники, гладиаторски битки, занаяти. Мултимедийната презентация, която е първа от всички презентации, ще бъде излъчвана на големи монитори в експозиционната зала и фоайето на Двореца на културата и спорта през трите дни на изложението. Предвижда се дегустация на местното вино с марка „Абритус“ и римски хляб по оригинална рецепта. Публиката ще бъде поканена и на Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествени занаяти, който тази година ще се състои от 22 до 24 юли с участието на танцови формации от Канарските острови, Китай, Чили, Грузия и Русия – около 150 изпълнители.

Община Разград ще е домакин на третото издание на Първи национален фестивал на танцовия театър от 24 до 26 април 2019. Тази година ще участват 12 театрално-танцови формации от София, Пловдив, Благоевград, Враца, Русе, Шумен, Варна, Исперих, Разград и 5 индивидуални участия. Общият брой на участниците наближава 170. Форумът вече е популярен извън България и тази година е с международно участие – актьори и режисьори от Украйна и Македония. Ще бъдат представени цели театрални постановки, етюди, танцови спектакли, отделни танци. Два майсторски класа се предвиждат с преподаватели Герасим Дишлиев и Петя Попова.

Националният фестивал на танцовия театър няма конкурсен характер. Изпълненията ще бъдат селектирани и оценявани от експертно жури: проф. Александър Илиев и композиторът Петър Радевски.

Официално откриване от кмета Валентин Василев ще се състои на 24 април от 18.30 часа на сцената на Общинския културен център. За първи път ще бъде връчена специалната награда на Кмета на Община Разград - авторска статуетка.

Три спектакъла ще закриват фестивалните вечери: на Трайче Георгиев, авторски спектакъл на Александър Илиев „Пиеро“ и на Герасим Дишлиев „Не на мястото си“.