shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Стартира едномесечно тестово замерване на качеството на въздуха в Разград
14 April 2019

По идея на областния управител Гюнай Хюсмен стартира едномесечно тестово замерване на качеството на въздуха в Разград, като част от ангажимента му за разрешаване на екологичните проблеми в региона.

Предложението за безвъзмездно предоставяне на апаратурата възникна преди две седмици при разговор между губернатора и Зорница Бъчварова от „А1 България“.

15_04_2019_vazduh-3.jpg

15_04_2019_vazduh-2.jpgВ петък Бъчварова представи възможностите на Базовата измервателна станция за наблюдение на качеството на околната среда „Smart sense“. Това стана на работна среща на експертната комисия за избор на система за мониторинг на атмосферния въздух, която бе сформирана от Гюнай Хюсмен в края на 2017 година.

Базовата измервателна станция е сред най-новите технологични решения, които фирмата предлага. В момента подобна функционира само на едно място в страната - във Велико Търново. Апаратурата разполага с шест сензора, всеки от които може да следи различен показател. За Разград замерването ще е за азотен диоксид, въглероден окис, серен диоксид, озон, сероводород, фини прахови частици. Резултатите в реално време могат да се препращат към до 10 телефонни или компютърни устройства чрез специална софтуерна платформа.

В петък членовете на комисията обсъдиха вариантите за поставяне на станцията, за оповестяването на данните от замерванията на сайтовете на Областна администрация и Община Разград, а също и на видеостената на Общинския културен център. Коментиран бе и въпросът за това как резултатите могат да се използват за обобщения и анализи от експерти от РИОСВ - Русе и РЗИ - Разград, а също и възможностите за закупуване или използване под наем на техниката след приключване на тестовия период.

Стойността на измервателната станция „Smart sense“ е 28 300 лева, а годишната поддръжка след първата година е 9600 лева без ДДС.

В работната среща участваха кметът на Разград д-р Валентин Василев, директорът на РИОСВ - Русе инж. Любомир Атанасов, шефът на дирекция „Програми и околна среда“ в Община Разград Недим Тахиров, представители на фирмите „Амилум“, „Биовет“ и „Пилко“.

Това е поредното усилие от страна на Областна администрация и Община Разград да търсим заедно решение по проблема, а също и да се противопоставим с реални действия на опитите той да се използва за политически цели, коментира Гюнай Хюсмен.

Базовата автоматична станция трябва да бъде пусната в експлоатация най-късно днес, допълнително ще бъде обявено къде гражданите могат да проследят данните, които отчита.