Търсене

Начало Култура Пламен Дойнов на 50
Пламен Дойнов на 50
10 April 2019

Днес роденият в Разград поет, драматург и литературовед Пламен Дойнов навършва 50 години. Автор на 9 книги с поезия, на 11 тома с литературна история и критика, на 4 поставени пиеси, на стотици публикации в периодиката, той е сред знаковите имена на съвременната ни литература.

Напомняме, че през 90-те години на ХХ век Пламен Дойнов води две авторски рубрики в „Екип 7“, които не оставяха безразлични читатели.

12_04_2019_plamen_doinov_2.jpg

По-късно книгата му със стихове и есета „Кафепоеми“ беше издадена във Франция и Унгария, а книгата с поезия „София Берлин“ – в Полша. Изследването му „1956: Унгарското въстание и българската литература“ излезе в Будапеща през 2017 г. Негови лирически, драматургични и критически текстове са превеждани на всички европейски езици.

12_04_2019_plamen_doinov_1.jpg

За поезията си Дойнов два пъти е носител на наградите „Иван Николов“ (2004 и 2012) и „Николай Кънчев“ (2012 и 2016), за драматургията си – на наградите „Иван Радоев“ и „Аскеер“, за критиката и изследванията си – на „Христо Г. Данов“, „Иван Радославов и Иван Мешеков“ и „Иван Динков“.

През 2013 г. президентът на Република Унгария му присъди Златен кръст за заслуги в областта на културата, а през 2018 г. беше номиниран за международната награда „Европейски поет на свободата“ в Гданск, Полша. Преди шест години Пламен Дойнов беше отличен и с наградата на Община Разград „Никола Икономов“.

Пламен Дойнов посреща първия си юбилей с три книги – две лични антологии: „Поезия. Събрано и избрано“ и „Критика и есеистика. Избрано“, както и специален критически сборник, посветен на творчеството му, с автори проф. Антоанета Алипиева, проф. Антония Велкова-Гайдаржиева, д-р Митко Новков и проф. Михаил Неделчев.

От 1993 г. Пламен Дойнов е редактор в седмичника „Литературен вестник“, а в момента е доцент и доктор на науките в Нов български университет, където е ръководител на департамент „Нова българистика“ и преподава история и теория на литературата, академично и творческо писане.

 

*Със Захари Карабашлиев на среща с читатели в библиотеката на Шумен през 2018 г.

*В позата на кръга „Мисъл“ с Бойко Пенчев, Георги Господинов и Йордан Ефтимов през 1994 г.