Търсене

Начало Култура БНТ 2 с филм за бисерските баби от Клуб „Алиана“
БНТ 2 с филм за бисерските баби от Клуб „Алиана“
05 April 2019

Творческата активност и талант на бисерските баби не спират да предизвиква интерес.

Този път те станаха обект на внимание на камерите на предаването „Пазители на традициите“, което се излъчва по националната телевизия БНТ 2. Екипът му гостува в Бисерци в края на март, за да заснеме филм за най-светлия алиански празник „Хъдрълез“, който по традиция се празнува на 6 май.

05_04_2019_film.jpg

Жените от селото, пременени в специални носии, пресъздадоха обичая, който включва няколко театрализирани игри, с които изпращат зимата и посрещат пролетта.

За историята на празника, за светците Хъзър - покровителят на сушата и Илияз - покровителят на моретата, на които е кръстен обичаят, за символичния огън, за ритуала, посветен на неомъжените моми в дните на празника, пред камерите разказаха Мюкерем Адемова и Соня Велева, бивши учителки и самодейки от клуб „Алиана“.

Домакин на срещата беше кметът на село Бисерци Юнзюле Шакирова, която подкрепя и насърчава младите да проявяват интерес към традициите.

Водещата и автор на предаването Деси Николова не скри възхищението си от труда и упоритостта на бисерските баби, от това че са съхранили този рядък обичай и че продължават да го празнуват и да го предават от поколение на поколение.

Журналистката им сподели, че също има корени в Бисерци.

Филмът ще бъде излъчен в края на април по БНТ 2.


Д-р Надие КАРАГЬОЗОВА

Снимки: Юнзюле ШАКИРОВА