Търсене

Начало Искам думата Господа статистици, оставете си формулите и елата да видите как живеят хората!
Господа статистици, оставете си формулите и елата да видите как живеят хората!
01 April 2019

Трудно националната ни статистика ще направи точен анализ на финансовото състояние на жителите на Разградска област, съдейки само по данните за средното трудово възнаграждение. Положението тук варира от милиони за футбола до стотинки за работещите в сферата на културата, промишлеността и селското стопанство.


Докато статистиците в София правят сметките си за Лудогорието по математически формули, без дори да са стъпвали тук, то всеки втори човек от региона знае, че положението е повече от плачевно. Трудещите се в повечето предприятия, с редки изключения, получават малко над минималната за страната заплата от 560 лева. В още по-тежко положение са хората, заложили на духовността и културата, които усещат на гърба си, че битието определя съзнанието. Народната поговорка „Музикант къща не храни“ важи с пълна сила за Разградската филхармония, Капанския ансамбъл, театралите ни.

Възнагражденията скоро няма да нараснат, като в същото време демографският прираст е трагичен. Новородените стават все по-малко, а попът и ходжата през ден изпращат някого в по-добрия свят. Това неминуемо дава отражение на трудовия пазар и кадрите. Фирми и предприятия с месеци чакат специалисти или дори обикновени работници, за да попълнят свободните си позиции, обявени в Бюрата по труда и медиите. Такива обаче не идват, просто защото ги няма, те отдавна са в чужбина. Така, направените вече инвестиции от предприемачи се обезсмислят, а нови не намират причина да дойдат.

В този смисъл, господа статистици, няма нужда от формални изчисления и анализи. Нещата са трагични и все по-трагични ще стават. Освен, ако управниците ни най-после не проумеят, че човешкият фактор е най-важен и за да го има трябва да му се създават условия за нормален живот

Шенол АХМЕДОВ