Търсене

Начало Крими Задържаха „куриер“ на телефонни измамници, измъкнал близо 22 000 лева
Задържаха „куриер“ на телефонни измамници, измъкнал близо 22 000 лева
29 March 2019

 

51-годишен мъж от Конево беше задържан и привлечен като обвиняем за участие в телефонни измами, извършени на територията на две области в Североизточна България.

Белезниците щракнали на ръцете му във вторник след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия на служители от районните управления в Попово и Търговище. Криминалистите там установили, че нашенецът е бил куриер в схема за осъществяване на измами на жени от Търговище и Попово.


Всички потърпевши получавали обаждания на стационарните си телефони, че трябва да съдействат на полицията в операция по задържане на телефонни измамници.

На 20 февруари 75-годишна жена предоставила за „каузата“ 1800 лева, на 7 март 55-годишна дама изгоряла с 300 лева, 100 евро и 60 паунда, а на 15 март 66-годишна търговищенка дала 700 лева.

Три дни по-късно в Попово, отново с участие на куриера от исперихското село, 73-годишна жена попаднала в капана на измамниците със 7000 лева.

В хода на разследването били извършени следствени експерименти, установило се че преди да се включи в схемата, мъжът е бил безработен, наели го след като публикувал обява в Интернет, че си търси работа.

Обадил му се мъж, който се представил за собственик на фирма за дограма и му казал, че ще трябва да взема размери от обектите и капаро от клиентите.

Куриерът прибирал паричните суми и по указания на „работодателя“ си ги оставял близо до водопроводна шахта в разградско село.

В сряда стана ясно, че задържаният мъж е криминално проявен и осъждан, както и че е автор на още шест измами, извършени на територията на Исперих и Разград. Разплитането на случаите започнало с разследване на криминалисти от ОД на МВР-Разград.

На 10 и 17 януари той извършва три измами в Исперих, а на 13 и 14 февруари – други три в Разград. Общо нанесените щети на възрастни хора в Лудогорието възлизат на 11 510 лева. Продължава работата по разследването и документирането на престъпната дейност.

 

Мила КЮЛЮМОВА