shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Момичета променят бъдещето чрез изкуствен интелект
05 September 2018

Симона е измислила холограмна сфера, която пресъздава спомени, а Ася има идея за очила за холограмна реалност...каквито точно в момента и „Майкрософт“ разработва. Деветокласничките от Математическата гимназия бяха единствените разградски представители в един уникален формат на „Майкрософт“...само за момичета.


05_09_2018_ai1.jpg„Алиса променя бъдещето“ (Alice Envisions the future ) е събитие на „Майкрософт“, което събра в Гърция 160 момичета от 15 до 17 години от 22 държави от Източна Европа. Българската група бе от 15 момичета и 5 ръководители. Ася и Симона Андрееви се включиха, тъй като имат престижното второ място на националната олимпиада по информационни технологии и това бе най-високият успех, постигнат сред участничките в българската група. Имаше и момичета от Велико Търново, Стара Загора, Първомай, Елин Пелин.

„Алиса променя бъдещето“ е закачка с „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, а изкуственият интелект бе това, което момичетата изследват. Разградчанките Ася и Симона бяха разработили видеоматериали, в които излагат своите идеи за използването на изкуствения интелект, а именно холограмната сфера и очилата за виртуална реалност. Оказва се, че в момента „Майкрософт“ има такива очила за незрящи, но ги ползват ограничен кръг от хора.

05_09_2018_ai-2.jpgСмелите идеи на Ася и Симона им осигуриха четири работни дни в хотел Hilton в гръцката столица от 27 до 31 август. „Страшно натоварена бе програмата“ – коментира за „Екип 7“ техният учител инж. Надя Добрева. Занятията са от 9 до 20 ч. Осигурени са срещи с жени от различни държави, които са успели в професията си – писателка, пътешественичка, мениджър, жени-инженери, които разработват нови системи за изкуствен интелект. Една от тях признава, че жените рядко се занимават с хардуерната и софтуерната част от работата, защото тя е много обсебваща и трябва да лишат семействата и децата си от своето присъствие. Или пък близките им ги спират.

Едното от занятията е работа с микробит – малка платка, която може да се програмира през интерфейс. След това този миниатюрен робот изпълнява команди – издава звуци, по него преминават светлинни надписи, има възможност да измерва градусите навън, да работи като светломер и т.н. Момичетата работиха с най-новите продукти в областта на софтуера и роботиката за бази данни, софтуер за лицево разпознаване, очила за смесена реалност, чатбот (робот, който използва база данни, за да събира информация и да отговаря на въпроси). Работният език на срещата е английски, а онлайн преводач изписва в реално време субтитри към речта, която чува, но е способен и да превежда.

Дори тийм-билдингът провокира любопитството, интелекта и независимостта на момичетата. Трябва например да сглобят шкафчета, които ще се дарят на дом за сираци, или да събират научна информация, докато обикалят забележителностите в Атина. Дори плажните игри внушават идеята за равните права – момичетата стрелят с лък, дърпат въже, демонстрират ловкост и изобретателност.

Те наистина са готови да променят бъдещето.


Дани КУМАНОВА