Търсене

Начало Култура Богата културна програма очаква разградчани през септември
Богата културна програма очаква разградчани през септември
31 August 2018

През септември в Разград за трети път официално ще се честват Европейските дни на културно-историческото наследство с поредица от събития под мотото „Изкуството да споделяш!“. Това съобщи на пресконференция вчера Виолета Антонова, главен експерт „Култура“ в Община Разград.


Тъй като универсалният език, който всеки човек разбира и всички заедно споделяме, е музиката, тя ще бъде и акцентът в програмата. На 10-ти септември от 18.30 часа в градината на къща музей „Димитър Ненов“ начало на Европейските дни на наследството ще постави образователният проект, посветен на звездата на танцовия театър Пина Бауш. Тогава Театрално-танцова формация „Пулс“ със специалното участие на Младежка формация за театър „Импулс“ ще споделят с публиката изкуството, което създават.

31_08_2018_vania-milanova4.jpg31_08_2018_vania-milanova3.jpg
Световноизвестната цигуларка, разградчанката Ваня Миланова ще дари на родния си град новата си книга, нейни лични цигулки, сценичните й костюми, афиши, различни документи и други вещи. Снимките са от архива на „Екип 7“, на по-старата е запечатана една от първите изяви на Ваня Миланова, а заедно с нея е първият й учител – Йордан Йорданов, цигулар в Разградската филхармония, вече покойник...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За ценителите на класическата, фолклорната и естрадната музика, както и за любителите на музиката от български златни филми, на 12-ти септември в Разград гастролира фестивалът „Фортисимо Фест“ - „Музика под звездите“. Разградчани имат честта да бъдат първите зрители на националното турне на музикалното събитие, за което в началото на седмицата съобщи „Екип 7“ . Припомняме, че началото на концертната изява е 19.00 часа, мястото е площад „Момина чешма“, а входът е свободен.

И тъй като месецът е септември и ученическите раници отново започват да се пълнят с тетрадки и учебници, културната програма предоставя възможност за по-интересен и вълнуващ старт на новата учебна година, която започва два дни по-късно, тъй като 15-ти е събота. Младите и талантливи възпитаници на Музикалната школа и на Центъра за работа с деца ще участват в концерта от националното турне на „Хоанг пикчърс“ - София. Водещи ще са Люси Иларионов и Атанас Михайлов. За доброто настроение на зрителите ще се грижат група „Ice cream“, Ани Хоанг, Арти и балет „Арена денс груп“. Мястото отново е площад „Момина чешма“, началото ще бъде в 19.30 часа и не се изисква нищо друго, освен готовност да се забавлявате.

Освен музикални прояви, в културния календар за идния месец присъстват и две изложби. Първата - „Преживяванията и мъдростта на цигуларя“, ще бъде открита на 20-ти септември точно на обяд в къща музей „Анание Явашов“. Тя е специална, защото съдържа предмети на световноизвестната цигуларка с разградски корени Ваня Миланова, които тя предоставя като дарение на родния си град. Сред тях ще видите новата й книга, нейни лични цигулки, сценичните й костюми, афиши, различни документи и други вещи.

С жизнения и обредния цикъл на капанците ще могат да се запознаят българи от различни краища на региона в художествената интерпретация на местната етнографска група „Капанци“. Интерактивната изложба „Колелото на живота“ е пътуваща, като първото й представяне ще бъде на 21-ви септември в РИМ – Търговище. Любопитен и впечатляващ факт е, че тя е спечелила логото на Европейската година на културното наследство. Същия ден ще се състои и заключителното събитие от програмата, посветена на Европейските дни на наследството. От 12.30 на открита сцена пред паметника на Майстор Манол ще бъде представен музикалният етнопроект „Белонога“. Той е създаден по идея на Гергана Димитрова – Белонога и българския композитор и аранжор Алекс Нушев. Участие в него ще вземат авторката на проекта и солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Костадин Генчев, един от най-ярките изпълнители на кавал, Петър Тодоров, перкусии, Петър Миланов, тамбулир и басвиртуозен инструменталист, и Виолета Петкова, гъдулка – и двамата музиканти от Държавен ансамбъл „Филип Кутев“.

На 21-ви септември Разград ще чества и Световния ден на мира, споделяйки отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война с инициативата „Камбанен звън в цяла Европа. Нека първият звън на камбаните изрече думата Мир“. На този ден от 19 часа за 15 минути ще бият църковните камбани.


Десислава СТЕФАНОВА