Търсене

Начало Култура 19 абстрактни платна с нова стилистика представя Тодор Тодоров в Бургас
19 абстрактни платна с нова стилистика представя Тодор Тодоров в Бургас
18 July 2018

Нова естетика, символика, пълна свобода, лекота и опростеност на детайлите ще видят ценителите на изящното изкуство в живописните акрилни платна на художника Тодор Тодоров. Директорът на разградската художествена галерия „Проф. Илия Петров“ ще открие поредната си самостоятелна изложба на 24 юли от 18.30 часа в частната галерия „Бургас“ в морския град.


18_07_2018_izlojba_1.jpg18_07_2018_izlojba_2.jpgАвторът ще покаже 19 картини, които провокират зрителя да се потопи в света на абстрактното и да дефинира според вътрешния си радар как се заражда образът.

„В процеса на работа се получи един преход, стилистиката, в която работех беше изчистена в търсене на нова естетика и даване на по-голяма свобода. Осъзнах, че съм претрупвал досегашните си работи в желанието да покажа повече, затова сега реших вместо да усложнявам, да опростявам“, разказа Тодоров.

18_07_2018_izlojba_3.jpgХудожникът очаква на изложбата идната седмица да присъстват негови колеги от Бургас, Созопол, Поморие, Несебър, както и ценители на абстрактната живопис.

Посетителите на галерията ще уловят контраста между старата стилистика на автора и новите похвати, чрез които търси непознати пространства и емоции. В картините ярко се открояват уменията му на живописец и на стенописец. В изложба са включени няколко работи от „старата азбука“ на изразяване на автора, всички останали са третирани по нов начин и имат модерно излъчване.

Идеята за опростяване и изчистване на детайлите се ражда след голяма поръчка от частна галерия във Велико Търново, за която Тодор Тодоров създава 20 абстрактни платна.

След завършването на проекта забелязва един детайл в картината „Балкан“, който се явява като мотив в новите му творби, отличаващи се с по-изчистена стилистика. Този фрагмент отваря нови хоризонти и се превръща в основа за създаването на голяма част от платната за експозицията в Бургас. Сред тях са „Бяло слънце“, Тракийски проект“, „Боаз“, „Азмак“, „Болата“, „Езерата“, „Гореща сянка“, чиито метафорични заглавия провокират почитателите на изкуството да съзрат фините емоции и духовни послания на автора.


Антония КИРИЛОВА