Търсене

Начало Новини Брестовене излезе на бунт срещу местна мандра
Брестовене излезе на бунт срещу местна мандра
09 July 2018

На бунт с искане да се спрат миризмите и нерегламентираното изливане на отпадни води от местната мандра излязоха в петък жители на Брестовене.

Точно в 10.00 часа хора от селото затвориха пътя за село Острово, протестът се проведе близо до портала, през който минават камионите на „Маклер Комерс“ ЕООД и беше охраняван от полиция.

09_07_2018_brestovene-04.jpg

Деца и възрастни дойдоха с предпазни медицински маски на лицата и издигнаха плакати с надписи „Спрете геноцида над село Брестовене“, „РИОСВ, къде сте???“, „Искаме контрол от държавата“.

С викове „Животно“, „Убиец“ и „Искаме чист въздух“ малко по-късно хората застанаха под прозорците на „Маклер комерс“ и настояваха собственикът да излезе и да разговаря с тях.

09_07_2018_bunt.jpg

„Нека да си прави пари, но да си направи и пречиствателна станция. Отрови ни и въздуха, и почвата, и нас отрови. Отпадните води и суроватка от производството им се изливат в обработваеми земи край селото. Надолу по пътя към Кубрат въздухът ни спира. Смърди на тоалетна. Намираме измрели птици, децата постоянно боледуват, повръщат, бременните помятат. Крайно време е институциите да си свършат работа“, обяви пред медиите председателят на инициативния комитет, организирал протеста Сейхан Зекерие.

09_07_2018_bunt-_-1.jpgПрисъстващите на митинга разказаха, че екологичното замърсяване датира от шест години, твърдяха и че предприятието изхвърля двойно повече отпадни води от разрешеното, а с нея и суроватка. Заканиха се, че ако не бъдат взети спешни мерки, ще преминат към гражданско неподчинение.

Съвсем друга версия имаше Пламен Петров, син на собственика на предприятието. Той хвърли топката към Община Завет и областната управа на Разград, като заяви1 че заблатяването на обработваемите земи наоколо се дължи на наводнение отпреди пет години. Тогава се скъсали дигите на двата микроязовира край Брестовене, в единия от тях обаче е и точката на заустване на отпадните води. Тъй като водоемите не били възстановени, това довело и до разлива встрани от определеното за целта място.

Инвестирали сме в предприятието над 40 милиона лева, от миналата година разполагаме с възможно най-модерната инсталация за биогаз. Отпадните води първо минават през нея, а след това през пречиствателната станция. Няма как да изхвърляме суроватка в дерето, защото я използваме в инсталацията за биогаз, тя ни прави газта, обясни Петров. Твърдеше че на ден се изхвърлят около 150-180 кубика отпадни води, а максималният капацитет на пречиствателната станция е 240-250 кубика. По негови думи са били проведени срещи с представители на община Завет, Басейнова дирекция – Плевен, областната управа, РИОСВ-Русе и други институции, но до момента няма резултат от тях. Нещо повече – от „Маклер комерс“ предложили на Община Завет да й предоставят безвъзмездно проекта за изграждането на новите диги, купили дори тръби и багер за тази цел, но от местната администрация отказали.

В петък следобед от РИОСВ разпратиха съобщение до медиите, в което се казва че са предприети „всички административни мерки за разрешаване на проблема със заблатяването на терените от дейността на млекопреработвателното предприятие“. До него се стигнало в резултат на заустването на отпадъчните води в компрометирано дере и вероятното изхвърляне на остатъчни продукти от производството. Това пък създавало предпоставки за разпространение на специфични миризми от гнилостни процеси, особено през летния сезон.

В прессъобщението на РИОСВ се посочва още, че предприятието е проверявано многократно, включително и по сигнали на граждани. В резултат от упражнения контрол били давани предписания за отстраняване на нередностите, а през последните две години на фирмата са съставени три акта - за заблатяване на терени, за промяна в точките на заустване и за отказ на собственика да осигури достъп и възможност за прилагане на принудителна мярка за ограничаване на заустването на отпадъчните води във водоприемника. Издадените наказателни постановления по тези актове били на обща стойност 32 000 лева.

Последното постановление от тази година в момента се обжалва в съда, междувременно РИОСВ-Русе е сезирала Районна прокуратура – Кубрат, която води досъдебно производство.

На последната среща на представители на фирмата с местните власти и ресорните държавни институции през март били дадени препоръки на областния управител да предприеме мерки по възстановяване проводимостта на дерето, а на Басейнова дирекция - да отнеме разрешителното за заустване, съобщават още от РИОСВ. По техни данни действително през 2017 г. дружеството е изградило биогазстанция за третиране на страничните животински продукти и отпадъчни води, която да подобри работата на пречиствателната станция. Тя обаче не е въведена в редовна експлоатация, но се правят настройки и тестове.

Дали и кога ще се реши проблемът на хората от Брестовене никой не знае, със сигурност обаче той ще е в дневния ред на сесията на Общинския съвет в Завет в края на другия месец, а „Екип 7“ ще продължи да следи темата.


Мила КЮЛЮМОВА