Търсене

Начало Култура Празник на поезията и музиката ознаменува творчеството на Любка Стоянова
Празник на поезията и музиката ознаменува творчеството на Любка Стоянова
04 July 2018

В Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ се проведе вечер, посветена на поетичното творчество, но и на голямата любов и дългогодишното участие на Любка Стоянова в музикалния хоров живот на Разград. Залата едва побра събралите се приятели и почитатели, дошли да се насладят на фината житейско-философска, изпълнена с много лирическа музикалност, поезия на юбилярката.


04_07_2018_lubka-2.jpg04_07_2018_lubka-1.jpg

Любка Стоянова неотдавна навърши 85 години и е доайен на разградските поети. Получи изненади и подаръци, цветя, поздравления, много целувки и прегръдки.

Най-напред в нейна чест Църковният хор под диригентството на маестро Красен Иванов изпя три песни, а после лично той й връчи поздравителен адрес по случай годишнината от името на Разградска филхармония, хор „Железни струни“ и Църковен хор. На запис бе представено интервю на Димитър Петров, взето на рождения й ден. След това бе прожектирана презентация със снимки от личния албум на поетесата. Тя се върна в детството си и мина през целия си съзнателен живот до момента на срещата. Публиката с интерес разгледа „един живот в снимки“ разказан лично от самата героиня на фотографиите.

За настроението и допълване на творческото пространство се погрижи Християна Наковска със своите клавирни етюди „Прелюдия“ и „Фуга“ на Бах и „Картина“ на Рахманинов. Тя е ученичка на Галина Героева от ДМШ „Илия Бърнев“ и е чест гост на представянията на поети и писатели.

След това започна четенето на поезията, което остави залата със затаен дъх около час. Стиховете представиха самата авторка и Мила Маринова от библиотеката.

Любка Стоянова После благодари на дошлите за приятелството и уважението. Благодари и на тези, които не дойдоха, и призова представителите на поетическата общност да си простят един друг, да продължат нататък в съгласие и сътрудничество и да не бъдат разделени както са сега.

Присъстващите й приятели се изказаха с топли думи. Дулинко Дулев разказа за големия български поет Георги Константинов, който е харесвал творчеството на Любка в миналото и я подкрепял. Радка Стоянова ѝ подари нейно стихотворение, преведено на есперанто, Цонка Донева, Хасибе Хаджиева и Красен Иванов също ѝ благодариха и пожелаха дълголетие. Поетесата завърши вечерта с рецитация на стихотворение за любовта от Лермонтов, а Църковният хор я поздрави с „Многая лета“. Така завърши официалната част, а присъстващите бяха единодушни: такава среща отдавна не е имало в библиотеката...


Димитър ПЕТРОВ