shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Концерт на шест езика за 133-годишнината на Езиковата гимназия
09 May 2018

Концерт на шест езика изнесоха възпитаниците на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ по повод 133 години от създаването на гимназията. В навечерието на 5 май – рождената дата на Екзарх Йосиф, неговите наследници и продължители на делото му пяха, танцуваха и рецитираха на български, руски, английски, испански, немски и китайски език.

09_05_2018_praznik.jpg

09_05_2018_praznik-5.jpg„Новите хоризонти, към които вървим, са заветите на духовника, историка и гражданина Лазар Йовчев. Креативност, глобално мислене, общуване без езикови граници, толерантност, знания и трудолюбие. Това е съвременната визия на разградската езикова гимназия, която и тази учебна година обогатява летописната си книга с успехи на състезания, олимпиади, конкурси и спортни надпревари“, с тези думи учениците откриха концерта, посветен на любовта.

На сцената на новия театър звучаха световни образци в поезията и прозата, сред които „Моята песен“ на Елисавета Багряна, „Сенки“ на Пейо Яворов, „Любовта“ на Евтим Евтимов, „Любов“ на Георги Костадинов, „Обичам те и те целувам“ на Дамян Дамянов.

Лиричната атмосфера беше допълнена с клавирни изпълнения, класически танци и вокални изпълнения. Учениците рецитираха стихове на всички езици, които изучават в гимназията, особено впечатление направи творбата на китайски език. Различното в концерта тази година беше участието на родителите на самите ученици и по този начин се осъществи приемственост между поколенията.

На патронния празник на гимназията бяха раздадени наградите на победителите в традиционното състезание „С чужд език без бариери“, което организира ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

Директорът на елитното училище Пейчо Георгиев връчи грамоти и ваучери на учениците, класирани на първо място с равен брой точки – Александра Николова и Данаил Господинов, а втори стана Сезер Селим. И тримата са възпитаници на ОУ „Васил Левски“ в Разград.

Трето място в надпреварата си поделят четирима ученици с равни резултати – Габриела Ангелова от ОУ „Никола Икономов“, Стела Бойкова от ОУ „Н.Й.Вапцаров“,

Алкин Вежди от ОУ „И. С. Тургенев“ и Даная Красимирова от ОУ „Васил Левски“.

След официалното награждаване директорът на гимназията поздрави всички възпитаници по повод 178-годишнината от рождението на Екзарх Йосиф I. Георгиев изтъкна, че делото на духовника и просветителя е било всеобхватно, въздействието му – неотразимо, авторитетът му – непоклатим, славата му – вечна. В знак на признателност към личността му, и потвърждение на силната духовна връзка с Екзарха, е поставена паметна плоча в двора на учебното заведение.

На празника директорът запозна учениците с решение, взето на съвместно заседание на ученическия, учителския и обществения съвет на гимназията. Въвеждат се изисквания спрямо облеклото на учениците – момичетата нямат право да ходят с неприлично къси поли, изрязани потници с деколтета, скъсани дънки и тежък грим. И при момчетата има ограничения, те не трябва носят къси дънки и панталони, потници и джапанки. За неспазване на новите изисквания, учениците ще бъдат санкционирани. Според директора въвеждането на ред и дисциплина са необходими за правилното функциониране на една система, каквато е образователната.


Антония КИРИЛОВА