shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – 133 години съхраняване на образователните традиции
04 May 2018

Ученици развиха уменията си по реч и дебати на английски език

Отбор от 14 ученици и трима преподаватели от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ взе участие в ежегодния турнир по речеви и творчески компетентности по английски език, който се проведе в Добрич.

Американската фондация BEST „Bulgarian English Speech Team“ всяка учебна година организира четири регионални турнира, от които два в Източна и два в Западна България, и един национален.


04_05_2018_peico-georgiev2.jpg

Пейчо ГЕОРГИЕВ, директор на гимназията:

Уважаеми ученици, гордея се с вас!

Прекланям се и се възхищавам на упоритостта, целенасочеността и дързостта ви!

Многобройни са вашите национални и международни отличия. С такива резултати ние можем и се съизмерваме с най-добрите учебни заведения в страната. Живеем в не леки времена, в някакъв безкраен преход. И в това време с поведението си, вие ежедневно ни изнасяте един позитивен открит урок – да бъдем хора, да имаме уши, очи и сърце за неволите и радостите на човека до нас, да превърнем добротата в кауза!


Уважаеми колеги,

знайте, че за мен вие сте специални! Вие съхранявате и пренасяте традициите. Вие сте силата, която вдъхва живот зад стените на гимназията. Вие сте различни, но не безразлични към всеки ученик. Всеки ден вие правите по едно малко чудо – променяте към добро всекидневието. Обществото може да бъде добро, само ако в него живеят добри хора.

Независимо от и въпреки всичко ентусиазмът не е напускал както учениците, така и учителите.


Уважаеми родители,

благодаря ви, че избрахте ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ за вашите деца. Вече сте се убедили, че отговаряме на вашите очаквания и изисквания. Петгодишният престой в гимназията ще им даде отличен старт в живота. Едно е сигурно – децата ви/ни/, излизайки от тук със сигурност ще са добри хора!

Участниците се състезаваха в пет дисциплини – дебати, публична реч, драматически дует, рецитиране на проза и на поезия.

В челната дванадесетица се класираха Ивелин Събев, който се състезава в категорията за ораторско майсторство, а Леда Милева участва в групата за рецитиране на поезия на английски език. В състезателната дисциплина за дебати възпитаниците на Езиковата гимназия стигнаха до четвъртфиналите.

04_05_2018_gimnazia.jpg

 

Йоана Кънева стана седма на олимпиадата по български език

Йоана Кънева от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ беше сред двадесетте единадесетокласници от страната, които се класираха за участие в ХХХVII Национална олимпиада по български език и литература. Градът на десетте войводи – Сливен, посрещна с великденско настроение и пролетна атмосфера най-добрите ученици от цяла България в областта на родното слово и литература.

Националната комисия – преподаватели във висши учебни заведения от София, Велико Търново, Благоевград и Пловдив, приветстваха участниците и ги насърчиха да се изявят като творци, да проявят новаторство в интерпретирането на литературните задачи.

Момчетата и момичетата от 11 клас бяха изправени пред предизвикателството да изберат един от трите формата – „Памет и забрава в поезията на Христо Ботев и Пенчо Славейков“, „Памет и забрава в „Пробуждане“/откъс от романа „Под игото“/ и „Аз чедо съм на моя век“ – есе върху стихотворението на Иван Вазов „Практическият человек“.

Ученичката от Езиковата гимназия получи оценка много добър 5.04 за есето си върху Вазовото произведение и се класира на седмо място в страната. Аналитичното и нестандартно мислене на Йоана, умението да подхожда по нетрадиционен начин към литературния текст, да актуализира и универсализира проблемите, да разчита и препраща послания са впечатлили университетските преподаватели от националната комисия.

Трудно е да се възпроизведе разгърнатата позиция по време на олимпиадата, но това, което Йоана споделя по повод на Вазовия текст, е, че винаги ще звучи актуално, защото всяко поколение е строител на своя век и е отговорно за своите постъпки.

Красимира Минева, учител по български език и литература


04_05_2018_nemski.jpgВеселина Маринова участва в национална олимпиада по немски език

Десетки ученици от гимназията се явиха на регионалния кръг на олимпиадата по немски към Гьоте институт, като единствено Веселина Маринова от 10 „б“ клас се класира за националния етап. През март тя отпътува към София заедно с преподавателката си Елена Атанасова.

В олимпиадата участваха ученици от цялата България – София, Смолян, Пловдив, Русе и други български градове. Веселина оценява състезанието като средно по трудност, тъй като всички останали ученици са завършили ниво В1, за разлика от нея, която участва с познанията си от ниво А1. Тя разказва, че Институтът е предложил на всички състезатели безплатна регистрация в библиотеката на сградата, която предоставя книги единствено на немски език. Освен до четива, участниците са имали достъп до аркадни и настолни игри на немски. Резултатите от олимпиадата са били съобщени на същия ден, като първите двама имат възможността да посетят Германия в началото на юли.

Maриана Матева – 10 „б“ клас

04_05_2018_debati.jpg

Василена Костадинова за участието си в състезание по природни науки

04_05_2018_himia_2.jpg


Василена Костадинова от 10 „б“ клас – млада надежда в областта на медицината, която участва в тазгодишното Националното състезание „Ключови компетентности по природни науки“ и се класира на второ място заедно с отбора си.


Разкажи ни накратко за състезанието в Плевен

Цялата програма на състезанието беше три дни, като първия ден беше откриването и разпределянето по отбори, а останалите два – същинската надпревара. Имаше десет отбора с по шестима участници, като всеки от членовете трябваше да представи по една задача. Във втория ден беше теоретичната част, а в третия – практическата. За всеки етап имахме по час и половина за работа, след което беше представянето на решенията. Имахме по пет минути на отговор, както и допълнителна задача, която трябваше да изпълним между двата етапа в свободното си време – да нарисуваме емблема за самото състезание. Резултатите бяха ясни в последния ден.


Как протече подготовката ти?

Първо участвах в подборен кръг в Разград, в който се класирах на първо място. За него беше нужен бърз и съобразителен начин на мислене. Естествено, част от материала беше засегнат, но не беше толкова сложно. За националния кръг учих уроците, до които бяхме стигнали, нищо по-натоварващо.


Тъй като конкуренцията е била сериозна, бих искала да разбера как се почувства в компанията на толкова много млади химици?

Младите химици бяха и млади биолози и физици от 5 до 10 клас. Бях много учудена, че има толкова малки деца там, но в никакъв случай не ги подценявах. Конкуренцията наистина беше сериозна, но тогава аз виждах много нови възможности за запознанство и бях щастлива, че съм сред тези хора.


Като дръпнеш чертата, на какво ниво смяташ, че е нашата гимназия сред всички останали конкурентно способни училища?

На фона на всички училища смятам, че е доста над средното ниво, а сред конкурентно способните – определено на много високо. Харесвам училището, в което уча, и не мисля, че бих постигнала тези резултати, ако не бях тук.


Създаде ли нови контакти покрай отборния дух?

Разбира се. И не само в моя отбор, но и с останалите участници. Запознах се с хора от цяла България, прекарахме доста време заедно и имах чувството, че сме приятели от години, а всъщност се познавахме от броени часове. Бързо се сприятелихме, говорихме си за много неща, не като конкуренти, а като приятели.


Какво те мотивира да се занимаваш с химия?

Не знам дали някой ще повярва, но въобще не харесвах химията в седми клас. Винаги малко ме делеше от шестицата, защото за мен предметът беше просто една оценка. Не знам как, но от девети клас съм много по-заинтересована, може би е заради учителката ни по химия – Ивелина Христова. Започнах да се занимавам по-сериозно, но тогава не бях много убедена, че това е нещо, което искам да правя. В десети клас вече ставаше по - трудно, но и по - интересно за мен. Буквално от вчера съм напълно убедена, че искам да се занимавам с медицина. Посетих Медицинския университет във Варна и останах силно впечатлена от абсолютно всичко, което видях. Постоянно си повтарях как някой ден ще бъда там и осъзнах, че искам това да представлява животът ми след гимназията.


Мариана Матева – 10 „б“ клас

 

Мариана Матева с две награди от конкурси за литературно творчество

04_05_2018_holokost.jpg„Който спаси един човешки живот, спасява цялата Вселена“ – това мото ме отведе в морския град Бургас. Причината беше отличието ми в V Национален ученически литературен конкурс на Центъра за еврейско – българско сътрудничество „Алеф“. За него научих от преподавателя ни по история Румяна Раденкова, която впоследствие стана мой научен ръководител.

В състезанието участваха над 120 ученици, като номинираните бяхме 20. Есетата ни бяха оценени от жури в състав Михайлина Павлова – редактор на БНР, Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.

По време на форума научихме истинските истории на потомците на оцелелите при Холокоста евреи. На церемонията по награждаването присъстваха посланикът на държавата Израел, кметът на община Бургас и други официални лица.

Създадохме нови приятелства и се забавлявахме през цялото време. През втория и последен ден посетихме замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново.

В началото на учебната година, в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември,

получих много добра и неочаквана новина. Съобщиха ми, че заемам първо място в Националния конкурс „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в Европейски съюз“, организиран от клуб „Родолюбие“ и Министерството на образованието и науката.

От множеството теми, които конкурсът предложи, аз избрах тази, чиято идея най – много ми допадна – „Доброто ражда добро“. Даде ми възможност да се замисля и да представя разсъжденията си относно добродетелта, която винаги побеждава. Докато създавах есето, научих нови неща за себе си.

Мариана Матева – 10 „б“ клас


Блестящо представяне на Националната олимпиада по гражданско образование

04_05_2018_grajdansko.jpgТрима ученици от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград се представиха отлично на Националната олимпиада по гражданско образование, която се проведе от 13 до 15 април в Русе.

През последните десет години възпитаниците на гимназията по традиция се класират за участие в този престижен форум. Василена Накова от VIII „б“ клас защити проект „Храни се здравословно, спортувай редовно“, Юлиян Минчев от същия клас представи своя проект „Наркотиците – болестта на модерното ни общество“. Станислава Славчева от IX „а“ клас решава казус и защити проект на тема „Бездомните животни – проблем за обществото, нещастие за животните“. В разработването на проектите им помогнаха техните научни ръководители Дияна Георгиева и Румяна Раденкова.

Оценяващата комисия беше съставена от професори и доценти от СУ „Климент Охридски“. При награждаването доц. д-р Захари Захариев, председател на Националната комисия по гражданско образование, се обърна към всички участници с думите „Вие сте олимпийци, със златни венци“.

Станислава Славчева – 9 „а“ клас

 

04_05_2018_sport.jpgСпортни успехи на учениците от Езиковата

Учениците на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ се трудят не само в академичната област, но имат и постижения в областта на спорта. През тази учебна година представители на гимназията участваха в общински първенства по тенис на маса, по шахмат, по волейбол, където заеха втори и трети места, а в Общинско и Областно първенство по лека атлетика има класирани на първо място. Учениците станаха втори на Областно първенство по волейбол, на Областно първенство по баскетбол и на Зонални игри по баскетбол.

Футболът, разбира се, не прави изключение – отборът по футбол на юношите от 11-12 клас участва в Общинския и в Областния кръг на Ученическите игри и зае второ място.

Гордеем се с отборите по лека атлетика юноши и девойки, които участваха в Зонално първенство на 27 април в Силистра, на което юношите се класираха на второ място, а отборът девойки зае първо място и продължава на финалите на Ученически игри, които ще се проведат от 8 до 10 юни в Сливен.

Пожелаваме успех на Екатерина Начева, Белослава Станчева, Василена Накова и Моника Кънчева от 8 клас; Ирина Таракчиева, Траяна Късова, Зорница Дорева от 9 клас; Патриция Христова, Мартина Иванова от 10 клас.


Учениците са първенци и в танците

Двама млади таланти от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, които са част от Танцова формация „Феникс“, участваха в Международното състезание „Sofia dance fest“ в София. В него се конкурираха танцьори от България, Италия, Румъния и Македония. Разградските възпитаници показаха уменията си в стиловете – модерн, танцово шоу, хип- хоп, хип-хоп батъли, стрий денс шоу и брейк.

Съставът, с ръководители Иван Стоянов и Ирина Стоянова, спечели деветнадесет първи места, дванадесет втори места и пет трети.

Силно впечатление направи Виктор Петров от 9 „а“ клас, който спечели шест първи и едно второ място в стиловете модерн, хип- хоп, хип-хоп батъли, стрий денс шоу и брейк, като това го превърна в любимец на публиката и на журито. Той спечели специална награда безплатно участие в Международен турнир „Боровец танцува“ в зимния курорт Боровец.

Доволен от представянето си в състезанието с международен характер се завърна и Момчил Николов от 10 „в“ клас.

Цветелина Тодорова – 9 „а“ клас