Търсене

Начало Новини Властта в Разград прозрачна колкото и миналата година
Властта в Разград прозрачна колкото и миналата година
01 May 2018

Община Разград е четвърта поред в ежегодната класация на Програма достъп до информация /ПДИ/, която мери рейтинга на активната прозрачност на властта – централна и местна, всяка година от 2006 година насам.

Кметският екип получава 85,8 точки от възможните 111,7, получени чрез измерване на 139 индикатора, свързани със задължението на местната власт да поддържа публичност за своите действия и решения.


Престижната класация всъщност повтаря резултатите от миналите 2014, 2015 и 2016 години, когато Разград е бил отново на четвърто място сред 265 общини. Видимо става дума за система от действия и мерки, наложени в практиката от предишния управленски екип и следвани добросъвестно и от настоящия.

Целта на проучването на ПДИ е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, както и работата, свързана с отговорите на заявления, с които се иска достъп до обществена информация. През периода февруари-март тази година екипът, натоварен с проучването, е изследвал работата на 566 звена на изпълнителната власт – местна и централна, териториалните подразделения на властта по региони и публично правните субекти, които имат задължение да спазват ЗДОИ.

Доста по-назад от Разград в тазгодишната класация са останалите общини от региона. Кубрат е на 59-то място, Лозница на 109-то, Исперих и Цар Калоян са под номер 132 и 147 в класацията, Завет са 160-ти, а Самуил на 230-то място от общо 265 общини.

Резултатите в проучването почти изцяло повтарят подредбата на лудогорските общини от миналата година. Това показва само, че не се прави нищо, щото да се усъвършенства механизмът за изпълнение на закона, който изисква от властта да бъда прозрачна към гражданите.

Истината е, че в община Разград след дълго отлагане, увенчано с наградата на ПДИ „Златен катинар“ за особено непрозрачна институция, екипът на предишния кмет Денчо Бояджиев промени основно методиката за работа. Положителните промени помогнаха днес общината да е в челото на националната класация. Останалите шест общини обаче стоят там, където си бяха и по-предишните години. Вероятно спокойни, че след тях има повече или по-малко още по-зле справящи се прозрачността местни власти. И това е вярно, защото всяка рейтингова таблица има два края. И може би защото за кметовете и техните екипи не е от голямо значение в кой край са се подредили по показателите за активна прозрачност.


Стела КОВАЧЕВА,

координатор на ПДИ в Разград