shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Ерик Рубин в Езиковата: Бъдещето на България е блестящо, благодарение на училища като вашето
30 April 2018

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин и неговата съпруга Никол Симънс посетиха Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ по време на двудневната си визита в Разград. Част от официалната делегация беше Милко Минев от Американското посолство, който е завършил Езиковата гимназия.


30_04_2018_ezikova-6.jpgДипломатът и неговият екип бяха посрещнати от директора на елитното училище Пейчо Георгиев и представителна група учители. Сред тях беше американката Клеър Ръсел, която е помощник-учител по английски език в гимназията по програма на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Рубин разгледа западното крило на гимназията, което е реновирано с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. След това се срещна с 55 ученици от всички класове, пред които разкри, че поводът за посещението му е новата инвестиция от 242.472 милиона лева в разградския завод за производство на продукти от царевица „Амилум България“.

По време на неформалния разговор учениците споделиха своите планове за бъдещето – къде искат да продължат образованието си, в коя професионална сфера искат да се реализират, кои страни в света искат да посетят. Сто процента от присъстващите ученици заявиха, че искат да отидат в Съединените щати, а част от тях имат намерение да учат в американски университети.

Младите хора повдигнаха темата за премахването на студентските и работни визи за САЩ, като посланикът им обясни, че България все още не отговаря за условията за отпадане на визовия режим.

„Необходимо е да намалее броят на хората, на които се отказва виза и да се сведат до минимум българите, които остават нелегално в САЩ. Имаме закони, които регламентират визовия режим, не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме усилия това да се случи“, каза Рубин.

След това темата на дискусията се насочи към внедряване на новите технологии в образователния процес като важна част от развитието на съвременното училище в XXI век.

Американският посланик изтъкна, че България е високо развита технологична държава и произвежда качествени IT специалисти, което се потвърждава от факта, че HP са изместили целия си европейски център в София.

Дипломатът отговаря и на въпроси от личен характер, учениците се интересуваха какво прави през свободното време, когато не е зает с държавни дела. Той и съпругата му разказаха, че обичат да карат ски и да опознават внушителните природни забележителности на България.

„Ние обичаме България и смятаме, че е чудесна държава. Оценявайте и се наслаждавайте на даденостите, които имате във вашата страна“, призова американското семейство.

След това посланикът подари на гимназията „Речник на американските идиоми“ от Марвин Търбан, а директорът Пейчо Георгиев връчи на него и на съпругата му вратовръзки и шалчета с логото на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

В края на посещението си Ерик Рубин написа послание в официалната книга за пожелания на почетните гости, в която изрази удовлетворението си от развитието на българо-американско сътрудничество.

„Бъдещето на България е блестящо, благодарение на училища като вашето и на отдадеността на толкова много преподаватели, които изграждат младото поколение“, написа посланикът на САЩ в България.


Антония КИРИЛОВА