Търсене

Иван Дойнов отбеляза 80-годишнина с ценители на словото
11 April 2018

„За поета възраст няма“ – с тези думи на Иван Радушев започна юбилейната вечер на поета Иван Дойнов, посветена на неговата 80 годишнина, на която бе представена юбилейната му стихосбирка „Антология“,съдържаща 123 стихотворения, избрани от всички поетични книги на поета. Срещата бе миналата седмица в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“.


11_04_2018_doinov.jpgРадушев изложи основни факти от живота и литературната дейност на Иван Дойнов, роден през 1938 г. в заветското село Веселец, удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград“, с наградата на общината „Никола Икономов“, с множество литературни награди. Той изброи книги му: „Съдба на птица“, „Хребет“, „Зимно слънце“, „Като въздишка“, „Танцът на пчелата“, „Съдба на птица“, „Белег“, „Палитра“, „Една вселена“, „Зимна светкавица“, „Антология“, както и антологиите, някои от които съставени със сина му Пламен Дойнов: „Река от чужди гласове. Диалогична антология на българската поетична женска традиция“, „Българският Танатос. Смъртта в българската поезия“, „Дъга над Лудогорието“, „Луда земя. Стихове за Разград и Лудогорието“, „Лудогорска одисея. Разкази и легенди за Разград и Лудогорието“, „Баща ми в мен“. Изтъкна широката обществена дейност на поета, многото литературни срещи, работата му с деца и юноши.

С прочита на стихове от най-новата му книга Валентина Колева и Веселин Керемедчиев поведоха гостите в поетичната му вселена.

Развълнуван, Дойнов сподели моменти от живота си, свои вълнения, свързани с перото и признателността към съдбата, че го е направила такъв, какъвто е.

В своето „слово за бащата“ и „слово за поета“ синът му Пламен Дойнов се върна назад във времето, когато 15-годишният юноша вижда в хола първата книга на баща си „Съдба на птица“ и го прегръща развълнувано. Отбеляза, че само истинските поети знаят какво значи свобода на словото, за да могат, когато напишат нещо, да го споделят. „Жестовете на Иван Дойнов аз възприемам като жестове на свободата на словото“ – подчерта Пламен Дойнов. Не просто поет, а „учител на поети“ нарече баща си и продължи: „Той не може без писането за любовта“, и изтъкна качествата му деликатност, толерантност, стремежа да не нарани другия с любовта си. За антологията „Лудогорие“, на която и той е съавтор, синът изтъкна, че основен мотор е баща му, който е направил нещо, което другите градове не са сетили да направят, и който изразява любовта към града си като събира идеалното цяло на града, което убягва, разпиляната памет за града: „Всеки има своя памет, но когато ги съберем тези памети, ще съществуваме заедно“. За антологиите „Българският Танатос“ и „Баща ми в мен“ отбеляза, че са единствени по рода си, че преди тях няма друга антология за смъртта и бащата в българската поезия, че се гледат под микроскоп от познавачите, но баща му може да бъде спокоен - в микроскопа няма да има нито едно петънце“.

Другият син на Дойнов – поетът Дойчин Дойнов, с умиление се върна в своето детство, когато баща му го е извеждал на терасата и казвал: „Хайде, кажи ми за луната“ и детето дава воля на своето въображение, за римите, които е подтиквал децата си да създават. Поздрави баща си със стихотворението си за бялата овца, отличаваща се от стадото по черния белег. „Разделяй и владей“ е мъдро правило, но „Обединявай и направлявай“ е по-добро“ - цитирайки тази мисъл на Гьоте, главният редактор на „Екип 7“ Митко Ханчев изтъкна помощта, която Дойнов оказва на млади творци. „Трудно е да си творец. Изисква се кураж, смелост, себераздаване. Творецът е сам със себе си. Но е нужна помощ и разбиране от приятел“, добави той и изтъкна голямото значение на приложението на „Екип 7“ - „Светлик“, създавано от Иван Дойнов, което е уникално за българския регионален печат и се е превърнало в прощъпалник за много литературни творци.

Приятелят на Дойнов и негов събрат по перо Пламен Панчев, обърна внимание на казаното от Иван Цанев, че изборът на неговия връстник - поета Иван Дойнов, да остане в Разград, да отгледа двама сина и да напише своите прости, естествени и сърдечни стихотворения, не „ракитиновски“, а ивандойновски“, е по-добър, отколкото „да се внедри в софийските литературни кръгове, да заживее в столицата и да стане жертва на вербализма и псевдоинтелектуализма“. Панчев сподели предложението на инициативен комитет от група разградски интелектуалци за 24 май Иван Дойнов да бъде удостоен с наградата „Златен пегас“.

Веселин Керемедчиев изказа своите благодарности към поета, за ролята която той е изиграл в неговия живот да заобича римата, поезията, българските автори.

Арх. Веселин Краишников изтъкна, че Дойнов е олицетворение на възрожденската личност, която града от провинционализма му.

Приветствие към юбиляря поднесоха директорът на РБ „Проф. Боян Пенев“ Женета Александрова, директорът на НАП Цанка Тъмнишка, поетесата Пенка Цонева, кубратската поетеса Жени Славска и др.

Прочетен бе поздравителен адрес на Стоян Димитров- председател на Общинския съвет в Разград. Поздравителен адрес от областния управител Гюнай Хюсмен прочете зам.-областният управител Евгени Драганов, който му връчи почетния плакет на Областна администрация.

 

Веселина ЙОТОВА