shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Изложба и филм за Деня на Разград
29 January 2018

Откриването на изложбата "Разград през Руско -турските войни от ХVІІІ - ХІХ век" на Регионалния исторически музей /РИМ на 27 януари /събота/ събра културната общественост на нашия град в една от залите на Художествена галерия "Проф. Илия Петров". Това беше едно от емблематичните събития, включени в културния календар за отбелязването на Деня на Разград, 28 януари.


29_01_2018_izlojba.jpgВ своето приветствено слово към присъстващите, директорът на РИМ Галена Радославова изрази благодарността си към всички партньори, допринесли за реализацията на експозицията - Община Разград, Национална библиотека "Св.св. Кирил и Методий", Исторически музей - Тутракан, както и персонално към Иво Стоянов за професионалното представяне на събитията през епохата, и Александра Николова за оригиналния дизайн.
Съдържанието на експозицията презентирано от Иво Стоянов - уредник в отдел "История на България ХV - ХІХ век", който в изложението си разгледа ролята на Разград в поредицата от Руско - турски войни, превърнали Освобождението на България във факт.

Детайл в представянето на Стоянов беше историята на фабриката за преработка на селитра, съществувала в нашия град до 1877 година. Експонатът, върху който акцентира той, е гостуващият специално за 28 януари "Разградски сборник"на изтъкнатия разградски педагог и общественик Христофор Никович, ценен с информацията си за битието на града през 30 - те години на ХІХ век , съхраняван във фонд "Старопечатни книги" на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - София.

След като гостите разгледаха изложбата, те имаха възможност да съпреживеят и войнишките спомени, свързани с нашия град на художника и фотографа Александър Сертев и редица други български интелектуалци, пресъздадени във филма " Квадрат 22", чиято премиера се състоя тогава.
Културната изява беше уважена от кмета на Разград Валентин Василев, зам. областния управител Евгени Драганов, представители на културните институти в града, граждани. Почетни гости на събитието бяха също така и участниците в делегацията от побратимения на Разград румънски град Кълъраш. Изложбата ще бъде експонирана до 3 март 2018 година, входът е свободен вход.


Виктор КОСТАДИНОВ