Търсене

Начало Крими Задържаната по случая с дрогата за 2.5 млн. лева остава в ареста
Задържаната по случая с дрогата за 2.5 млн. лева остава в ареста
29 November 2017

Апелативният съд във Варна остави в ареста 25-годишната Леман Якимова, която през август беше задържана по досъдебно производство за солидно количество наркотици.

Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че в съучастие с Ивайло Иванов, тя като подбудител и помагач, а той като извършител, без надлежно разрешително държали с цел разпространение повече от 86 кг марихуана и амфетамини на обща стойност близо 2 500 000 лева, умишлено престъпление в особено големи размери.


Вчера състав на ВАС е потвърдил като законосъобразно определението на Окръжен съд- Разград от 16 ноември, с което задържането на Леман е било продължено.

Якимова е в ареста от 18 август тази година, след като два дни по-рано в Цар Калоян, при проверка на автовоз, управляван от Иванов, полицията откри в тайник множество пакети дрога. От иззетите количества 8.055 кг бе марихуана на стойност 48 330 лева, а 78.650 кг амфетамини за 2 359 500 лева.

Тогава Иванов лично посочи на разследващите тайника в автомобила, както и начина по който той да бъде отворен.

Общата стойност на конфискуваната дрога бе 2 407 830 лава, припомнят от пресслужбата на Апелативния съд.

Вчера при въззивната проверка на определението на съда в Разград, с което е била продължена мярката за неотклонение на Леман Якимова, ВАС е оставил без уважение жалбата на защитата й. Адвокатът претендирал, че тримесечният й престой в ареста не е целесъобразен, още повече, че разследващите не работили с нея.

Прокуратурата пък е обявила, че няма основания за изменение на мярката й в по-лека, предвид това че Якимова е разследвана за тежко престъпление с изключително висока степен на обществена опасност. Работата по производството все още не била приключила, а срокът на следствените действия е удължен през октомври с два месеца.

След като са изслушали страните, магистратите от ВАС са записали в определението си, че споделят аргументите на Окръжен съд-Разград. И при първоначалното вземане на мярката, и към настоящия момент няма доказателства, които да разколебаят обоснованото предположение, че Якимова е съпричастна към престъплението. Актуална оставала и опасността тя да се укрие, предвид наличните по делото данни за контакти и роднински връзки с лица от други европейски държави, както и за пътуванията й в чужбина.

Предвид количеството, вида и стойността на откритите наркотици, на характеристиката на задружната престъпна дейност, за която има информация, че е започнала много преди акцията в Цар Калоян, и според ВАС има реална опасност Якимова да извърши ново престъпление. Определението е окончателно и не подлежи обжалване.

Припомняме, че съучастникът на младата жена е собственик на затворената вече зеленчукова борса „Ивайло Иванов-Ини“, който от известно време се занимавал с внос на коли и техника, втора употреба, от Западна Европа.

Според първоначално разпространената информация, иззетите наркотични вещества са били придобити в страна от Европейския съюз, по наши неофициални данни става дума за района на Бенелюкс.

Леман пък е дъщеря на 48-годишния Искерн Якимов, който в средата на май тази година бе задържан на ГКПП „Малко Търново” с близо 36 кг амфетамин за 1.1 млн.лева.

Синтетичната дрога, разпределена в 21 пакета, бе открита в „Мерцедес“, с който той опитал да напусне страната в посока Турция. Арестът му стана факт докато мъжът е бил в период на пробация по друга присъда.

Семейство Якимови е от исперихското село Йонково.

Мила КЮЛЮМОВА