Търсене

Начало Крими Хаджидимитрова застава пред съда
Хаджидимитрова застава пред съда
09 January 2009

 

Процесът срещу бившия окръжен прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова в Софийски градски съд тръгва на 21 януари. Това съобщи за „Екип 7“ пресаташето на СГС Елена Трифонова.

Насрочването стана възможно след като към материалите по делото беше приобщено поисканото от магистратите становище на Върховния касационен съд по тълкувателно решение за конкретния казус.

 

Припомняме ви, че срещу Елена Хаджидимитрова е повдигнатото обвинение за това, че в качеството си на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Разград е нарушила служебните си задължения с цел да облагодетелства различни лица, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Хаджидимитрова е подведена под отговорност по чл.282, ал.2, във връзка с ал.1 и чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода за срок от 1 до 8 години. При доказана вина, съдът може да постанови и лишаване от право подсъдимата да заема определената длъжност.

Обвинението срещу експрокурорката е за периода от април 1992 г. до юни 2006 г. и касае 36 следствени дела, 6 дознания, 21 акта за надчет, 220 преписки и 90 незаведени преписки.

Хаджидимитрова подаде оставка в края на юни 2006 г. след внезапна проверка на Върховната касационна прокуратура в Разград, при която бяха установени нарушения. На 3 януари 2007 г. срещу нея бе образувано досъдебно производство, а в края на юли същата година обвинението влезе в Софийски градски съд. Пет месеца по-късно, през декември, то беше върнато на Софийска градска прокуратура заради процесуални нарушения.

 

Мила КЮЛЮМОВА