shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Китайка учи разградски ученици на азбуката и източната култура
23 October 2017

23-годишната Лин Чи е новата учителка по китайски език в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград. В учебното заведение за трета поредна година се изучава източният език благодарение на сътрудничеството с институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.


23_10_2017_kitaika.jpgУчениците вече имат базови знания за китайската азбука и вековната култура на източноазиатската държава, които получиха от предишните преподавателки Ли Дзенг и Лю Сяоуън. Сега младата китайка продължава традицията и освен че преподава граматика, разказва на младите хора за празниците и обичаите в родната й страна, за характерните фолклорни песни, за китайската кухня и храните и напитките, които се предпочитат в отделните провинции.

Лин Чи води часове на 58 ученици от 8 до 11 клас, а заради огромния интерес към изучаването на чуждия език записването в групите продължава. Новата преподавателка

сподели, че възпитаниците на гимназията са ученолюбиви и с ентусиазъм усвояват езика, въпреки че китайската азбука е трудна, защото е сричкова, докато индоевропейските народи използват букви.

Момичетата и момчетата проявяват силно любопитство към източната културата, затова младата учителка е решила да ги научи на най-популярните китайски песни. В същото време смята да им покаже как се приготвят традиционни ястия като кнедли, пелмени, ориз със зеленчуци, пиле с черни китайски гъби.

23-годишната китайка за първи път работи като учител и казва, че е щастлива от възможността да придобие опит в педагогическата професия. Тя е завършила бакалавърска специалност „Бизнес английски“ в Китайския университет по геология в родния й град Ухан с над 10 милиона население. Това е столицата на провинция Хубей, в която живеят 60 милиона души.

Разликата в мащабите е огромна и идвайки в малкия Разград с 33 000 души население, за китайката е нетипично да няма тълпи от хора и непрестанни задръствания. Отбелязва, че тук шофьорите дават предимство на пешеходците, което не се случва в Китай.

„Улиците на Ухан са пълни с хора, които са под постоянно напрежение и непрекъснато бързат за някъде, докато в Разград е толкова спокойно и хората са мили, внимателни и отзивчиви“, сподели Лин Чи, която постепенно започва да свиква с чуждата култура и с новия начин на живот.

С постъпването си в гимназията тя се запознава с американката Клеър Ръсел, която преподава в Езиковата по програма за помощник-учители по английски език на Комисия „Фулбрайт“.

Двете се присъединяват към разградския „English club“, в който членуват българи и чужденци с най-различни професии. Групата се събира един път в седмицата и целта е да се насърчи интеркултурният диалог.

Китайката се адаптира бързо към новата среда с помощта на старши учителя по английски език Мима Стоянова, която й помага както в педагогическата работа, така и за уреждането на въпроси от материално-битов характер.

Менторът на доброволката от институт „Конфуций“ заяви, че изучаването на китайски език в Езиковата гимназията е в крак със световната тенденция за преместване на центъра от Западна Европа към Китай.

„Изучаването на китайски език е една безценна инвестиция, която гарантира добри възможности за кариерно развитие, защото все повече китайски корпорации инвестират милиони в България“, посочи Мима Стоянова. Тя даде пример с възпитаника на Езиковата гимназия Цанимир Тодоров, който е завършил специалност „Китаистика“ във Великотърновския университет и в момента учи магистратура в Китай. След като получи дипломата си младият разградчанин ще има възможности за професионална реализация във фирми и организации, които са лидери на световния пазар.


Антония КИРИЛОВА