shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Мария Симеонова е новият стипендиант на проф. Пламен Радев
16 October 2017

Дванадесетокласничката Мария Симеонова от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград е новият носител на стипендията на името на проф. д-р Пламен Радев. За трета поредна година преподавателят в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ осигурява на отличен ученик от гимназията целогодишна стипендия в размер на 120 лева на месец. Първите стипендианти на професора бяха Атанас Груев и Павел Минчев.


16_10_2017_stipendia-1.jpgТази година за паричната премия кандидатстваха шестима ученици – Айлян Ахмед, Божидара Цонева, Патриция Колева, Мария Симеонова и Хъкмет Ахмедов, които са постигнали успех 6.00 през миналата учебна година.

Комисия от шестима преподаватели разгледа документите им и излъчи три кандидатури, които бяха гласувани на Педагогически съвет. 18-годишната Мария събра повече гласове от другите претенденти Айлян и Патриция и така стана новият носител на стипендията, осигурявана от професора с разградски корени.

Бъдещата абитуриентка учи в паралелка със засилено изучаване на английски и немски език. Носител е на редица награди от олимпиади и състезания по български език и литература, математика, английски език, биология и здравно образование. През миналата учебна година е спечелила първи места на Коледното и Великденското математически състезания, които се организират от Съюза на математиците в България.

В свободното си време се занимава с изобразително и танцово изкуство, повече от 12 години посещава Танцова школа „Еми денс“ и има награди за солови изпълнения от национални и международни конкурси.

След като завърши средното си образование ще кандидатства за прием в специалност „Архитектура“ в Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. Отличничката сподели, че смята да инвестира стипендията в подготовка за кандидатстудентските изпити, които ще положи през юни месец следващата година.

Антония КИРИЛОВА