Търсене

30 картини на разградски творци показаха в Поморие
12 July 2017

С изложбата „Полъх от класиката“ Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград участва в 59-то издание на националните поетични празници „Яворови дни“ в Поморие. В читалище „Просвета“ в морското градче беше подредена експозиция с 30 картини – образци на италианското изящно изкуство, но създадено от българска ръка.


12_07_2017_italia-3.jpg12_07_2017_italia-4.jpg

„В тази изложба показахме портрети на Драган Данаилов и пейзажи от Рила и Стара Планина, дело на Максим Цанков. Колекцията от картини, е създадена от взаимодействието на индивидуалността на авторите и техния професионализъм, придобит в италианската академия „Албертина“, разказа директорът на разградската галерия Тодор Тодоров.

Той допълни, че на откриването на изложбата са присъствали много чужденци, предимно руснаци, чиито естетически вкус е задоволен от високото майсторство на двамата класици.

Експозицията, с полъх от Торино, ще остане на разположение на ценителите на изящното изкуство до 1 септември.

Творби от фонда на художествената галерия в Разград ще бъдат част от още едно значимо културно събитие в Поморие. Десет графики ще бъдат включени в Национална изложба „1400 години от битката при Ахелой“, която ще бъде открита през август в градската галерия в курортния град. В експозицията ще бъдат включени творби на изявени графици като Христо Нейков, Тодор Панайотов, Жана Костуркова, Пенчо Кулеков, Стоян Стоянов, Анастасия Панайотова.


Антония КИРИЛОВА