shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Абитуриентка от Езиковата с награда за изследователски принос
05 May 2017

Бъдеща абитуриентка от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ спечели специална награда за изследователски принос от IV Национален ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Той се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ и тазгодишното издание е посветено на големия политик и миротворец Шимон Перес.


05_05_2017_alef.jpgДоротея Колева, която учи в паралелка със засилено изучаване на английски и немски език, участва в изданието с изследване за спасяване на евреите от Разградския край.

„Реших да участвам в този конкурс, провокирана от разказите на моята учителка по история Румяна Раденкова, която е ходила на курс в Израел, посветен на древната история

на евреите и геноцида над тях по време на Втората световна война. Интересът ми по темата се засили, след като в часовете гледахме снимки, филми и слушахме разказите на нашата преподавателка за свещената земя“, разказва Доротея Колева.

С помощта на своя научен ръководител Румяна Раденкова и Дарина Колева от Държавен архив-Разград зрелостничката е открила интересни исторически документи. Те показват приноса на депутата от XXV Народно събрание Георги Рашков, който спасява няколко евреи от изпращането им в концентрационни лагери. Сред интересните материали в изследването са семейна карта на лица от еврейки произход, интернирани в село Благоево и свидетелство за издаване на задграничен паспорт за изселване на евреи в Палестина.

Проектът на възпитаничката от Езиковата гимназия е класиран сред най-добрите 165 работи в конкурса на център „Алеф“. Ученическите разработки оценява тричленно жури, съставено от главния редактор на вестник „Еврейски вести“ Михайлина Павлова, журналиста и директор на сайта „Бивол“ Асен Йорданов и поета Румен Леонидов.

Отличените участници в литературния конкурс получиха своите награди на официална церемония, която се проведе в салона на Кукления театър в Бургас. Доротея Колева от Разград заслужи приз за изследователска дейност за своя проект, озаглавен „Урок по достойнство“. Дванадесетокласничката получи покана от журналистката Михайлина Павлова да пише материали за престижното списание за еврейска история, изкуство и култура „Естрея“. Награждаването премина в своеобразен открит урок, наречен „Час по мечти“, а в ролята на учител влезе актьорът Валери Величков.

Антония КИРИЛОВА