Търсене

Мая Кисьова представя дебютния си роман „Виж какво“
27 March 2017

Родената в Разград писателка и актриса Мая Кисьова ще представи пред столичната публика дебютния си роман „Виж какво“. Премиерата ще се състои на Международния ден на театъра – 27 март от 18 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.


27_03_2017_maia.jpg27_03_2017_kniga.jpgРъкописът е издаден от „Пергамент“ с подкрепата на дългогодишния меценат на българската книга – Никола Николов. Художник на корицата е доц. Николай Цачев, преподавател в Катедра „Книга и печатна графика“ в НХА.

За своя роман Мая Кисьова разказва, че той не е бил планиран, предвиден или мечтан.

„Един ден се заиграх със словосъчетанието „виж какво“, то се оказа магическо и доведе

романа при мен и аз го написах с огромна лекота и удоволствие. В книгата са вплетени четири сюжетни линии – българска актриса се подготвя за Америка, екзотично пътешествие в Израел, млад режисьор поставя „Хамлет“, един баща намира дъщеря си. Автобиографични елементи има, но те принадлежат на миналото, настоящето и бъдещето на персонажите. От Коледа до Великден героите преживяват пълен катарзис“, разказва Кисьова.

Според драматурга доц. Юрий Дачев романът притежава всички положителни качества на съвременната проза – ясни, добре композирани сюжетни линии, динамични персонажи от няколко поколения, стабилно боравене с професионалната терминология на театъра.

Рефренът „Виж какво“ в началото на всеки фрагмент въвежда в момент от историята на героя, в който той е в изпитание и се променя. Мащабите на повествованието са изградени и от спомени на дете от втората половина на ХХ век; и от пътешествие в Израел; и от надеждите на българска актриса да изиграе значима роля в САЩ. Пречистващите трансформации на персонажите са ситуирани в Страстната седмица преди Възкресение – финалът на романа е отворен, но пътят е показан. Посвещението на романа „Виж какво“ е към българските актьори, родени през 60-те, съдържа памет и дава информация за историческата специфика на това поколение театрални творци в България.

„Надявам се изданието на тази книга скоро да заеме достойното си място в съвременната българска проза“, казва доц. Дачев.

Това е първият роман на Мая Кисьова, в своята кариера като писател тя има издадени седем книги – „39 спирки по пътя“ (2003), „Три луни“ (2008), „Словесни репетиции“ (2008), монографията „Исторически аспекти на релацията Актьор – Драматург“ (2009), „еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник“ (2013), двуезичната книга с хайку „Майска утрин“ (2014) и „Две пиеси“, написана в съавторство със Светлана Дичева (2016). Нейни творби са превеждани на английски, френски, италиански, унгарски, латвийски, руски и японски езици.