Търсене

Начало Крими Комисията „Кушлев“ иска 234 000 лева от алоджийка от Ясеновец
Комисията „Кушлев“ иска 234 000 лева от алоджийка от Ясеновец
20 January 2017

 

Иск за 233 575.33 лева заведе Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, известна и като „Кушлев“, срещу семейство от Ясеновец.

Претенцията е срещу 27-годишната Назмие Басри и 31-годишния Кадрин Юсуфов и е била предявена на базата на влязла в сила присъда по наказателно дело от типа „алоджийски“.

Преди две години Назмие била призната за виновна от съда в Разград за това, че в периода от 2008 до 2012 година не декларирала приходи от 224 138.45 лева и така укрила данъци в размер на 28 734.23 лева.

 

Наред с това в продължение на три години – за времето от април 2008 до април 2012 година, с изключение на 2009 година, подавала молби-декларации с невярна информация за семейни доходи и така получила детски надбавки без правно основание.

За извършеното Назмие е била осъдена на една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок.

Именно присъдата по наказателното производство е дала основание на Комисията да започне исково дело срещу нашенката и мъжа, с когото тя е във фактическо съжителство.

Две експертизи са били назначени по гражданския процес - съдебно-икономическа и автотехническа. В сряда обаче, на второто заседание възникнаха допълнителни въпроси към вещото лице – икономист, което наложи поставянето на допълнителни задачи и отлагане на делото.

Освен това в залата не се яви авторът на другото заключение Венцеслав Димитров, съдът обаче му указа да представи уважителни причини за това в тридневен срок, след като получи съобщението.

Следващото заседание е на 1 март.

 

Мила КЮЛЮМОВА