shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Интелектуалци гостуваха за четвъртвековния юбилей на Езиковата
28 November 2016

Поети, писатели, журналисти, интелектуалци, учители и общественици се срещнаха с възпитаници на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград. С поредицата от дискусии и разговори в петък беше отбелязан 25-годишният юбилей на учебното заведение.


28_11_2016_ezikova_2.jpg

28_11_2016_ezikova_1.jpgЕдна от първите срещи беше с Боян Ботйов, който е правнук на генерал Кирил Ботев, брат на видния поет и революционер Христо Ботев. Пред десетокласници от гимназията той разказа подробности за родословното си дърво и ги запозна със своите проучвания на Ботевия род.

В края на срещата потомъкът на Ботев отговаря на въпросите на учениците, които се интересуваха от структурата на Ботевата дружина, от семейните реликви и ценности, които се предават от поколение на поколение в рода на българския революционер, както и от творчеството на възрожденския поет.

В същото време в гимназията гостуваха известни личности, постигнали успехи в различни сфери на обществения живот. С младите възпитаници на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ се срещнаха проф. Пламен Радев, поетите Дулинко Дулев и Пламен Панчев, писателката Деница Дилова.

За четвъртвековния юбилей училищното ръководство покани дългогодишния директор на гимназията Йорданка Господинова, която разговаря с младежи от деветите класове. Паралелно с това се проведоха беседи с бивши възпитаници на училището, сред които Александър Евгениев, собственикът на автосервиз Илиан Марков, адвокат Стоян Димитров и главният редактор на „Екип 7“ Митко Ханчев.

Директорът на елитната гимназия Пейчо Георгиев заяви, че отбелязват годишнината със срещи с вдъхновяващи личности, за да задоволят потребността на младите хора от общуване и живи контакти.

За 25-годишния юбилей на учебното заведение се проведе и концерт в Народно читалище „Развитие 1869“. В самото му начало директорът връчи почетното отличие „Екзарх Йосиф“ на нотариус Роска Иванова за това, че през последните осем години осигурява стипендии за ученици от осми и девети клас, които са сираци и полусираци.

„Благодарим Ви, че с дългогодишната си благотворителна дейност утвърждавате и съхранявате добротата, човечността и милосърдието. Пожелавам Ви да запазите своята чувствителност, състрадателност и добро сърце“, каза Георгиев при поднасянето на приза.

За директора на гимназията също имаше награда, той получи почетния знак на общонародна фондация „Христо Ботев“, който му връчи председателят на организацията Боян Ботйов.

След официалната част на събитието на сцената излязоха младите музикални надежди от училището, които представиха 12 индивидуални и дуетни изпълнения. В края на концерта талантливите певци изпълниха химна на гимназията.


Антония КИРИЛОВА

 

* Проф. Пламен Радев зарадва новия си стипендиант Павел Минчев с новината, че увеличава размера на академичната стипендия от 100 на 120 лева.