shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Двама разградски ученици отиват на състезание по природни науки
09 November 2016

Двама ученици от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград се класираха за участие в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки, похвали се директорът на профилираната гимназия – Пейчо Георгиев. Той посочи, че надпреварата под наслов „Науката не е от вчера“ се организира за девета поредна година от Министерството на образованието и Регионалното управление на образованието в Ловеч.


09_11_2016_u4enici.jpgВъв форума ще участват по двама ученици от всички 28 административни области на страната. Разградска област ще представят десетокласничката Цветомира Дачева и деветокласникът Хъкмет Ахмедов от Езиковата гимназия, които постигнаха най-високи резултати на областния кръг на състезанието.

В момента учениците се подготвят за националната надпревара, която ще се проведе на 19 и 20 ноември в Ловеч. В рамките на форума участниците ще бъдат групирани в отбори от 6 до 10 души. Те ще се състезават в два тура, в първия колективно ще решават четири задачи, след което ще представят получените резултати пред национална комисия. Във втория тур ще трябва да се справят с по-сложни експериментални задачи, чиито решения също ще презентират публично.

Най-добре представилите се състезатели ще бъдат предложени за участие в подборно състезание за Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз.

Антония КИРИЛОВА