shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Ученици от Езиковата ще участват в конкурс за млади преводачи
02 November 2016

ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград е сред 17-те училища в страната, избрани да участват в конкурса „Млади преводачи“, съобщи директорът на гимназията Пейчо Георгиев.

Той припомни, че през 2009 година училището излъчи национален победител – Илина Георгиева, чиято награда беше посещение в Европейския парламент в Брюксел.


В тазгодишното издание на форума, който се организира от генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, участват 751 училища от 28 държави от ЕС. Броят на избраните учебните заведения е равен на местата, които държавата членка има в Европейския парламент. Най-много участници има Германия – 96, следват Обединеното кралство и Италия със 73, а най-малко – 6 на брой имат Малта, Люксембург, Естония и Кипър.

Евродепутатите от България са 17, респективно толкова са и избраните заведения от страната. Това са средни училища и профилирани гимназии от София, Велико Търново, Хасково, Благоевград, Добрич, Кюстендил, Разград, Шумен, Кърджали, Нова Загора, Троян, Свищов, Трявна и Монтана.

Всяко училище ще избери между двама и петима ученици на 17-годишна възраст, които ще участват в състезанието. Изпитът ще се проведе на 24 ноември едновременно във всички учебни заведения, когато участниците ще правят превод на текст на един 24-те официални езика на ЕС.

След това работите на младежите ще бъдат изпратени до Европейската комисия, където преводачите от генерална дирекция „Писмени преводи“ ще ги прегледат и оценят. Журито на състезанието ще определи най-добрия превод от всяка държава-членка в началото на февруари 2017 година. Всички победители ще получат наградите си на официална церемония в Брюксел, където ще се срещнат с професионални преводачи от европейските институции.

Антония КИРИЛОВА