shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

apis_zop.jpg
 
Начало
ОУ „В. Левски“ домакинства на регионалното състезание „Spelling bee“
28 March 2016

Ако искате да снимате група усмихнати деца, накарайте ги да кажат „Spelling bee“. В събота в Разград така бяха снимани 48 деца от Разград, Русе, Исперих, Кубрат, Севар, Ветово, Две могили, Мартен, Главиница, Дулово, Черник, Тутракан, Попово и Търговище. На 26 март ОУ „В. Левски“ бе домакин на регионалните квалификации на Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee ’2016.


28_03_2016_speluvane-1.jpgТо продължи цели шест часа и малко преди финала му имаше даже и сълзи, защото само трима финалисти успяха да спелуват без грешка думите в 15-те кръга. Сред тях, за съжаление, няма дете от Разград. Децата, които ще представят Североизточна България на националния кръг на 23 април в зала 11 на НДК в София са шестокласничката Арзу Мехмед и седмокласничката Андреа Иванова (и двете от Русе), както и Кевин Ферхат от Дулово. Но разградските участници трябва да имат високо самочувствие, че достигнаха до регионалния кръг, защото това означава, че са спелували най-добре в своите училища първоначално дадените 500 думи, а после е трябвало да научат за кратък срок още 200 думи на английски език. Това са Богдан Колев 7. клас и Борислав Николов 6. клас от ОУ „В. Левски“, Виктория Пламенова 4. клас и Александра Филипова 7. клас на ОУ „И. С. Тургенев“.

В журито бе една ученичка от ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Никол Стоянова, американката Ерин Спелц и Гергана Янева от КОРплюС. За „Екип 7“ Гергана Янева обясни, че смисълът на Spelling bee е децата да са трудолюбиви като пчелички, защото пчелата (bee) е символ на усърдие и упоритост както в САЩ, така и в България. Американското състезание „Spelling bee“ се провежда в България от шест години, в ОУ „В. Левски“ – от пет години, а в последните две години има училищен кръг и в ОУ „И. С. Тургенев“. Състезанието се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРплюС“ (приемник на Корпуса на мира) в партньорство с Фондация „Америка за България“, посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.


Даниела КУМАНОВАЦветанка ПЕНЧЕВА, преподавател по английски език в ОУ „Васил Левски“:

Spelling bee дава на децата това, за което часовете по английски не достигат

Да организирам състезанието Spelling bee за децата от ОУ „В. Левски” е личен избор и посвещаване на тая кауза. Това е безвъзмезден труд, идея, която ми харесва, и смятам, че е достатъчно надъхваща и полезна. Състезанието дава на децата това, за което часовете по английски не достигат. То тренира психологическата устойчивост и упоритост, освен това дава богат лексикален запас. Първоначално се учат 500 думи и още 200 за регионален кръг. Подготовката на състезанието не е само за заучаване на думите, а и за даване на тези умения, за които в часовете по английски език рядко ще остане време, пък и не може да се излиза от рамката на обучението.Победителката Арзу МЕХМЕД от СОУПНЕ „Фридрих Шилер“, Русе:

Състезанието е полезно, защото научаваш много нови думи

На 12 години съм, уча английски само от две години, а от първи клас съм учила немски. Но всъщност научих английския от телевизията, докато гледах предавания без превод – като по-малка гледах телевизионния канал „Boomerang“, а сега програмата „English club“. Да уча език за мен е забавление, аз съм отличничка и не се затруднявам много. Състезанието Spelling bee е полезно, защото чрез него научаваш много думи, трупаш лексика.