Търсене

Начало Крими Осъдиха условно братя химици за производство на дрога
Осъдиха условно братя химици за производство на дрога
23 February 2016

 

Условни присъди постанови състав на Разградски районен съд за братята - преподаватели по химия, Владислав и Момчил Йотови, които преди близо три години бяха арестувани за производство на дрога.

Срещу тях бяха повдигнати обвинения за това, че в периода от януари до 30 юли 2013 година в съучастие са извършили действия по приготовление за производство на високорискови наркотични вещества – меткатинон, наркотични вещества от амфетаминов тип, както и наркотични вещества от групата на синтетичните канабиноиди, с цел разпространение.

 

Според прокуратурата, без надлежно разрешително двамата създали условия за извършване на намисленото престъпление преди да е започнало изпълнението му, като набавили прекурсори и други вещества, техническо и лабораторно оборудване, създали лабораторна инсталация за провеждане на химични процеси и събирали информация – писмени материали, съдържащи схеми за синтез на меткатинон и междинен продукт за синтез на синтетични канабиноиди с нафтоил-индолова структура, всичките необходими за такова производство.

По три години лишаване от свобода с три години изпитателен срок ще изтърпят 38-годишният Владислав и 44-годишният Момчил Йотови, ако присъдата им бъде потвърдена окончателно.

Миналата сряда съдът им е наложил и глоби от по 1000 лева по второто повдигнато обвинение – за това, че на 30 юли 2013 година в Разград, в съучастие като съизвършители и без надлежно разрешително, държали 0.64 грама амфетамин с 51 тегловни процента съдържание на стойност 19.20 лева. Магистратите са приели, че случаят е маловажен и по тази точка са ги освободили от наказателна отговорност и са им наложили административна санкция.

За сметка на Йотови остават и разноските по досъдебното и съдебното производство, които са за общо 7055 лева.

Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Разград.

Двама братя бяха задържани на 30 юли 2013 година при специализирана полицейска операция, по време на която бяха претърсени три апартамента и вила в местността Малкия хълм край Разград.

Тогава от пресцентъра на ОД на МВР съобщиха, че при обиските са били открити около 800 грама амфетамин, 4.55 грама хероин, 7.55 грама марихуана и други силно действащи и отровни вещества.

24 часа часа по-късно Йотови бяха освободени от ареста.

Припомняме, че през 2013 година по-малкият брат работеше във Филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в Разград, по-рано той е бил учител в ПГХТБТ „Мария Кюри“. Сега в гимназията работи брат му Момчил.

 

Мила КЮЛЮМОВА