shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Млад финансист сформира нов вид общество в Езиковата
23 December 2015

Сформиране на нов тип общество, което да изгради връзка между учениците от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и вече завършилите възпитаници на гимназията, реализирали се в различни професионални области. Това предлага 25-годишният финансист Дамян Димитров от Разград.


23_12_2015_damian-dimitrov1.jpgТой е завършил средния етап от образованието си в Езиковата гимназия през 2009 година, а след това започва да учи „Счетоводство и финанси“ в бизнес университета в Уоруик, Англия. Вече трета година младият специалист работи в сферата на инвестиционното банкиране в лондонска банка и се занимава със сливане и придобиване на компании.

Именно в Обединеното кралство Дамян се запознава с обществата, обединяващи младите хора от профилирани училища, колежи и университети. Така наречените „Alumni societies“ позволяват на участниците са обменят информация, знания и добри практики, разширявайки взаимно осведомеността си по въпроси, които ги вълнуват.

„Реших, че ще бъде полезно сформирането на такова общество в гимназията, защото когато аз бях ученик, живеех в условията на едно затворено общество. Не е имало хора, които да ми помогнат в избора на специалност, от които да науча повече за условията на обучение в университетите в страната и чужбина, за измеренията на работата в реални условия. Затова се надявам, че чрез създаването на това общество вие ще получите информация, която да бъде полезна за вашето бъдещето професионално развитие“, разказа 25-годишният Дамян Димитров пред десетокласниците от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

Той заяви, че за да започне да функционира обществото трябва да се сформира борд от настоящи и вече завършили ученици, които да поемат неговото управление. Идеята е този борд да има мандат от една година, а после да предава щафетата на следващите ентусиасти, за да има приемственост. Членуването в това общество ще бъде абсолютно безплатно за всеки и инициаторите нямат никакви финансови дивиденти от реализирането на идеята. Предвижда се и набирането на спонсори, които да дарят средства за нуждите на обществото или пък да съдействат за професионалната ориентация на учениците с инициативи като „Дни на отворените врати“.

Младият финансист планира да привлече към обществото негови приятели от випуск 2009, реализирали се успешно в различни професионални сфери – информационни технологии, финанси, право, медицина, архитектура, инженерство. Има идея всяка година да се организират тематични семинари и посещения, за да се докоснат учениците до избраната от тях специалност.

„Ако някой от вас иска да стане лекар, може да проведем семинар по медицина или пък да се направи състезание и победителят да присъства на упражнение по анатомия в Софийския университет или да посети „Пирогов“, за да проследи отблизо работния процес.

Ако пък имате личен интерес към финансите мога да организирам състезание по икономика и да спонсорирам пътуването на победителя до Лондон, където да се запознае с естеството на моята работа в банката.

Смятам, че би било полезно да получите такъв тип синтезирана информация и да се докоснете до професиите, които ви вълнуват. Дали всичко това ще се случи, зависи от вашата мотивираност да бъдете част от новото общество на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, допълни младият банкер.

Антония КИРИЛОВА