shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

apis_zop.jpg
 
Начало
Абитуриент от Математическата с първо място на национално състезание по физика
18 November 2015

Дванадесетокласникът Цветан Димитров Минков от Природоматематическата гимназия завоюва първа награда на традиционното Есенно национално състезание по физика, което се проведе във Велико Търново през уикенда. В него взеха участие 390 състезатели от цяла България, разделени пет възрастови групи. През 2015-та, обявена за световна година на светлината, Разград бе представен от един-единствен участник, и то от ПМГ „Акад.Н.Обрешков“.


18_11_2015_cvetan-minkov.jpgИзявата му беше традиционно силна и успешна. През петте години обучение в ПМГ той работи системно, разви и задълбочи знанията си по физика и математика. Резултатите са налице – във всички състезания и олимпиади той заема призови места.

Статистиката сочи, че се увеличава интересът към природните науки, и в частност към предмета „Физика и астрономия“. Все повече зрелостници избират тази дисциплина за втори държавен зрелостен изпит. Децата са добре подготвени и имат заложби за физичните и математическите науки. Доказателство са двата сребърни и трите бронзови медала, спечелени от националния ни отбор на Международната олимпиада по физика през юни, и златният медал от Международната олимпиада по астрономия. Това даде право на България да бъде домакин на следващата международна олимпиада.

Със сигурност в града има талантливи деца не само в пеенето, музиката, футбола. Резултатите от областните олимпиади по физика показват, че в училищата от областта има добре подготвени и знаещи седмокласници, които трябва да изберат ПМГ, за да се развият в областта на природните науки. Ако родители и учители насочат правилно децата, неудобствата като липса на собствена сграда, ученето на две смени, няма да са пречка в избора на училище. С работа и постоянство, с подкрепата на доказалите се преподаватели тези ученици ще се научат на труд и отговорност, ще постигат резултатите на Цветан Димитров, и дори по-добри.


Христо ЧЕРВЕНСКИ,

учител по физика в ПМГ