shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Проф. д-р Пламен Радев връчи стипендия на ученик от Езиковата
05 October 2015

Проф. д-р на педагогическите науки Пламен Радев връчи за първи път академичната стипендия на негово име на изявен ученик от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” в Разград.

На официална церемония в гимназията разградчанинът, който е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, поздрави първия стипендиант Атанас Груев.

05_10_2015_radev_1.jpg05_10_2015_radev_2.jpg

„За мен това училище е най-доброто лице на образованието в Разград и смятам за мой дълг като разградчанин да изразя уважението си към труда на преподавателите и на този отличен ученик“, каза проф. Радев при връчването на паричната премия.

17-годишното момче благодари на професора за жеста и възможността да получава академичната стипендия от 100 лева през следващите девет месеца.

Атанас Груев беше избран сред 11 изявени възпитаници на елитната гимназия. Постъпилите кандидатури разгледа комисия от петима преподаватели, които предложиха 17-годишното момче да бъде първият стипендиант. Сред мотивите за номинацията са множеството награди на Атанас от олимпиади и състезания по английски език, история, физика и химия. Миналата година единадесетокласникът се завърна с първо място от Международното състезание по математика и проектиране в Москва.

Предложението на комисията беше гласувано от Педагогическия съвет на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” и така Атанас Груев стана първият ученик заслужил стипендията на проф. Радев.

Интересното е, че 17-годишното момче има амбицията да стане член на академичната общност като професор по математика и история.

Проф. Радев, който е сред уважаваните автори и на „Екип 7“, обяви през май идеята си всяка година да дава ежемесечна награда на отличник от Езиковата гимназия. Първоначално намерението му бе наградата да е в размер на 90 лева, после реши да е 100.
На тържеството ученият подари на библиотеката на ГПЧЕ и една от последните си книги – изследване за живота и дейността на двама български министър-председатели, подени в Разград – Иван Багрянов и Петър Габровски.

Накрая професорът изненада и директора Пейчо Георгиев с оригинален подарък - тениска с лика на Езиковата гимназия от едната страна, а от другата - с различните имена на Разград през годините.

 

Антония КИРИЛОВА