Търсене

Как „селяните“ от Разград доставиха пиано на Русе, когато там такова още нямаше...
10 August 2015

Според разказите в края на живота си, великият унгарски пианист и композитор Ференц Лист предприема серия концерти из Европа. Когато стига до България, той избира Русе като сцена и публика, пред която да покаже своето клавирно изкуство. Като година е посочена 1875 г., малко преди Освобождението. Има свидетелства, че Лист е поканен лично от валията на Дунавския вилает Мидхат паша.


10_08_2015_iovcho_1.jpg10_08_2015_iovcho_2.jpgКонцертът е организиран, но точно в този момент в Русчук липсва пиано. Най-близкият инструмент се намира в съседния Разград и се налага да го транспортират 60 километра, за да се осъществи музикалното събитие. Акцията е доста трудоемка, тъй като е трябвало пианото да се пази от сътресения, а тогава не е имало удобни транспортни средства /стари разградчани разказваха навремето, че транспортирането на пианото е станало с волска каруца, като инструментът е много внимателно увит в черги, за да не се очука/.

След концерта Ференц Лист оставя за спомен своя автограф и датата върху пианото, което е върнато обратно по същия път в Разград.

За по-нататъшната му съдба не се знае нищо повече.

Тази история я чух за пръв път преди близо 50 години, тия дни я прочетох и в някакъв русенски вестник. Припомням я преди всичко за тия, които наричат разградлии „селяни“. Специално посвещавам тази бележка на идиотите, които по стадионите скандират срещу „Лудогорец“: „Турци сте, турци сте!“. Всъщност, те надали ще ме разберат, но на умните хора им е ясно какво имам предвид...


Йовчо КОВАЦАЛИЕВ