Търсене

Начало История Момина чешма, момините сестри и Разград
Момина чешма, момините сестри и Разград
13 May 2015

Чешкият художествен леяр и моделиер - скулпторът Павел Веверка (Pavel Veverka (1826-1899) е автор на редица произведения, които красят много градове в света, включително и Разград. Неговата работа е запомнена най-вече в периода от 1853 до 1893 г. в леярната фабрика в чешкия град Бланско.


13_05_2015_4e6ma4.jpgРоден е в живописното градче Horšovský Týn (на немски Bischofteinitz) от двете страни на реката Radbuzа на пътя от Прага за Регенсбург. Населеното място се споменава от 10 век. Сега е с население от 5000 човека в регион Пилзен, област Domažlice, Западна Бохемия, Чешката република.

Павек Веверка е учил рисуване в академията в Прага. Преди да отиде в Бланско е работил в металургичния завод в градчето Plasy (на немски Plass) до Пилзен, Бохемия. То сега е с население около 2600 човека. Веверка пристигнал в Бланско (на немски Blanc) през 1853 г. През 1854 г., той се оженил за местната девойка Barborа Fibíkovа. В Бланско създал статуи и скулптури, които са поставени за украса в колонадите на курортите Марианске Лазне и Карлови Вари. Започнал работа и над скулптури по антични модели, които се поставят в различни градове на Чехия за периода след 1877 г. Особено известен е чугуненият павилион, сложен в градчето (с 5000 жители) Hlubokа nad Vltavou (на немски Frauenberg) до Ческе Будейовице.

13_05_2015_4e6ma3.jpgВеверка става особено известен със статуята на римската богиня Церера, сложена в Опава (на немски: Troppau), град в моравско-силезийския край на Чешката република. Произведения на Веверка започват да украсяват Виена – двореца Хофбург, Бургтеатъра, Пратера, в Храдец Кралове, в Trutnov České Skalice - Чехия и другаде.

13_05_2015_4e6ma2.jpgОсобено известен става с паметника на селското въстание в Chlumce nad Cidlinou по случай на неговата 100-годишнина от 1875 г.

13_05_2015_4e6ma1.jpgВ Бланско Павел Веверка работи заедно с моделиера August Wendler, който му бил нещо като началник. По време на тяхната работа произведенията отивали направо от фабрикaта по своите предназначения от поръчителите и не стояли на склад. Семейство Веверка имало доста деца. Един от тях наследил занаята на баща си и доживял дълбока старост - Отокар Вевелка (1857-1954).

13_05_2015_4e6ma6.jpgПавел Веверка напуска художествената чугунолеярна в Бланско през 1894 г. Той бил наследен в работата си от Julius Krill. Julius Krill произвел редица конфекции на Момини чешми. Това означава, че еднородните на Момина чешма чугунени статуи са произведени около 1890 – 1893 г. и са пратени в съответните населени места, освен в Разград.

Някои от възпроизвеждащите преписвачи от моите текстове за Разград, писани през 2006 година, даже не са си направили сметката, че Момина чешма я има и друго, в трето място, а даже и в четвърто. Тези три градчета са Dolnji Logatec (област Любляна, Словения), Vrhnik (област Любляна, Словения) и Myślenice (Малополско воеводство, Полша).

Всъщност Момина чешма в Разград е реплика на Lily kašna (Lily vodotryskem) в Uherského Hradišté, град в Злинския край на Чехия, административен център на едноименния окръг, исторически център на Моравска Словакия.


Проф. д-р Пламен РАДЕВ

 

Сума ти футболисти станаха разградлии заради тая чешма

Навремето вода пиха Тодор Лейтенанта и Чапата, днес последните засега са Владо Стоянов и Барт


13_05_2015_zahari.jpgПреди около месец сред зрителите при демонтирането на статуята, красила центъра на Разград повече от век, беше и една от футболните легенди на града – някогашният голмайстор на „Лудогорец“ и шампион на България с „Етър“ мс Захари Минчев. Той сподели любопитни подробности за връзката на чешмата с разградския футбол.


Преди 40 години идвам от Гецово, където живея и до днес, за да тръгна към стадиона за поредния мач във втория ешелон на българския футбол. Гледам как един непознат, в офицерска униформа на МВР, се оглежда и се навежда да пие от чучура на Момината чешма. Стой, казвам, другарю милиционер, пардон, другарю офицер! Сакън, да не пиеш от чешмата, та що пришълци в нашия град изгоряха поради жаждата си! Стресна се офицерът. Защо, пита, да не би водата да не става за пиене?

13_05_2015_bart.jpg13_05_2015_chapa.jpg13_05_2015_vlado.jpgНаложи се да му обясня за легендата, че който пие вода от Момината чешма, след време се жени за разградско момиче и пуща корени в Лудогорието. Такива „страдалци“ имаше бол сред футболистите, като почнеш от Тодор Лейтенанта, Румен Адрианов /Чапата/, Стоян Петров, та свършиш със сегашните играчи в „Лудогорец“ Владо Стоянов и Александър Барт.

Уплаши се офицерът и рече: „Я по-добре да пием по една бира тъдява, докато дойде Христо Цанков“. А то се оказа, че офицерът пътувал униформен чак от Петрич на автостоп и бил делегат за нашия мач с назначение от футболния съюз. А имал до Момина чешма среща с бай Христо, шефа на „КОХУ“ /някогашното предприятие „Културен отдих и художествена украса“/ и на съдийската колегия в Разград.

Така спасих горкия човечец от зла съдба! Белким ми е благодарен!


Росен ЛИЦОВ