Търсене

Начало История Спомен за лекаря и човека д-р Иван Кирчев - мнозина са звани, а малцина избрани
Спомен за лекаря и човека д-р Иван Кирчев - мнозина са звани, а малцина избрани
11 May 2015

В следващите редове искам да припомня за живота и делото на един бележит разградски лекар и общественик – д-р Иван Кирчев. В наше време такива хора рядко се срещат. За щастие, той получи признание от съвременниците си още приживе. Иска ми се обаче и по-младите поколения в Разград да знаят, че е имало такива хора.


11_05_2015_kircev.jpgД-р Иван Кирчев е роден на 04.07.1923 година, почина на 29.04.1999 година на 75 години.

Роден в село Горица, Поповско, завършва медицина през 1952 година с две специалности - вътрешни болести и гастроентерология, по разпределение започва работа на гара Каспичан, като главен лекар на участъкова болница. По късно е главен лекар на болницата в Кубрат. От Кубрат се премества като заместник- главен лекар на Областна транспортна обединена болница в Горна Оряховица.

През 1963 година пристигна в Разград със семейството си, настаниха го на квартира в къщата на Стефан Заралията – семейство на банкови чиновници, а къщата беше където днес е Социално осигуряване - на брега на реката. Като специалист веднага го назначиха за заместник главен лекар по лечебната част при Окръжна болница.

Пиша тези редове, защото познавах д-р Кирчев - големия лекар и човек, който не беше местен човек, но направи толкова много за града и хората тук.

В продължение на три десетилетия бе ръководител на отделение и кабинет по гастроентерология в разградската болница. Плод на изследователската му работа е лекарството срещу язва „Мукостабил”, което и днес се произвежда в чужбина под името „Хелицид“.

Д-р Кирчев през целия период на работа в Разградски окръг се изяви като много добре подготвен специалист по вътрешни болести и гастроентерология. Прояви се като отличен организатор на поверените му постове. Прояви голяма активност при разкриването и оборудването на гастроентерологичното отделение, както и за подготовката на специалисти по вътрешни болести и гастроентерология. Предостави условия да се обучават и придобият днешната си популярност д-р Кулева, д-р Кръстев, д-р Петкова, д-р Анастасова, която в момента е завеждащ гастроентерологично отделение... Така че с основание може да се каже, че д-р Кирчев е създател на школа по гастроентерология в областта.

Той създаде разградския клон към Съюза за научните работници /за това еднакви заслуги има и хирургът д-р Каравасилев, за когото преди време писах/. Веднага започна оживена научна дейност - особено в медицинската секция, която беше основна по многобройност и влияние в клона, имаше ежегодни симпозиуми, конференции, участие в конгреси, публикации в най-сериозния за времето медицински печат. Голяма част от проявите се провеждаха в Разград. Те бяха или на общомедицински теми, интересуващи общо лекарите в болницата, или строго профилирани, идваха многобройни гости от София и от другите университетски градове, председателят на Съюза академик Братанов винаги присъстваше на мероприятията.

Този клуб създаде възможност на съюзните членове да общуват в една непринудена и естествена обстановка. По инициатива на д-р Кирчев бе предоставена къща за клубна база - такава база нямаше никъде в провинцията, даже и в университетските градове.

Под ръководството на д-р Кирчев клубът разви богата и съдържателна работа, и пак по негова идея през 1975 година в Разград се проведе и първата национална конференция на клоновете на Съюза в България.

Както споменахме вече, самият той е автор на българския препарат „Мукостабил“, който през 1975 г. на Пловдивския международен панаир получи златен медал. Неговите научни интереси бяха правилно оценени и той бе зачислен на свободна аспирантура в Медицинския факултет в Пловдив.

По инициативи на д-р Иван Кирчев се открива гастроентерологичен кабинет към разградската окръжна болница, на който той е завеждащ. По негова идея и давление в Разград се открива първият диетичен стол. Благодарение на него се поставя началото на агитационна пропаганда за рационално и диетично хранене. Налагайки се с авторитета си, въвежда диетичното хранене в столовете на разградските заводи и в болничния стол.

По негова идея е открито трето вътрешно отделение в болницата. По негова покана в различни периоди в Разград пристигат и изнасят лекции и доклади, практични упражнения известните български учени в областта на гастроентерологията и диетологията: професор Ташев, професор Браилски, професор Маждаков, професор Недкова. Трето вътрешно отделение получава нова база и статут на база за специализация по вътрешни болести със заповед на МНЗ.

Активно участваше в радиобеседи, състезателни игри, кулинарни изложби и свързани с диетичното и рационално хранене.

Не по-малко значима бе и обществената дейност на доктора. Малцина разградчани днес си спомнят, че той постави началото на курс по изучаване на езика есперанто в болницата и преподава есперанто на 53 курсисти /тогава този език бе много популярен, днес е по-популярен по света, отколкото у нас, и може би неслучайно в Разград продължават да провеждат есперантистки симпозиуми със силно чуждестранно участие/. Под негово давление в Разград се проведе Първата национална есперантска среща „Тера“. След като бе избран за председател на окръжното ръководство на есперантисткото дружество „Д-р Заменхоф“, д-р Кирчев създаде и организира СП (стопанско предприятие) „Глобус“, занимаващо се с търговия и услуги, което да финансира мероприятията на разградското есперантско дружество. Привлече голяма част от интелектуалния елит на Разград за оказване на помощ на есперантисткото дружество и през 1984 година с личния си авторитет и връзки откри в Разград първия Есперантски дом за култура в провинцията. Успя да купи материална база за Дома и го превърна в комплекс за национален курс за изучаване на езика есперанто. Активно съдейства за XIX фестивал на есперантистката песен и слово с 1200 участници в Разград. По случай 100 години от създаването на езика есперанто Разград е сниман в международен филм „Век първи”, който е излъчван в цял свят. Организира 44-тия конгрeс на есперанто, който донасе на Разград национален и международен престиж. Участва активно за организирането на единствената по рода си в България есперантистка творческа среща „Абритус”, която получава международен статут. Днес за Разград говорят есперантисти от цяла Европа, Япония, Китай, Корея, Бразилия, Мексико, Австралия.

По-възрастните разградчани, които пазят някакви лични спомени за д-р Кирчев, също като мен знаят, че той се отличаваше с една особена доброта. Той притежаваше вродена интелигентност, имаше излъчване на отзивчив и сърдечен човек и със своето фино отношение към хората печелеше симпатии и широка популярност сред образовани и малограмотни, сред българи, турци, сред бедни и заможни.

Междувременно „Мукостабилат” придоби голяма популярност. Докторът получаваше хиляди благодарствени писма от целия свят, даже от далечните континенти Южна Америка и Австралия.

Ще припомня и още нещо: хора с проблеми на теглото от цяла България се насочваха години наред към центъра за отслабване под медицински контрол в Лозница, ръководен от известния в страната и зад пределите на държавата д-р Кирчев. В България днес има няколко такива модерни центъра, но първият го създаде разградският лекар преди няколко десетилетия. Идваха пациенти от всички съседни балкански държави, не липсваха и известни творци и общественици в българското общество...Един учен и етик направи нещо уникално за България в онова селце Лозница.

Беше аристократ по душа и държание с хората, но за съжаление биологичните закони са неумолими - отиде си мирно и тихо дори незабележимо.

Иска ми се да има повече такива хора и днес. Друг би бил тогава градът ни, друга би била България, вярвайте ми...


Христо ХРИСТОВ