shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Езиковата гимназия със 771 книги от дарителска кампания
27 April 2015

Със 771 ценни четива на български, английски и руски език се обогати фондът на училищната библиотека в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград по време на кампанията „Дари книга, дари удоволствие”.

Инициативата в учебното заведение започна преди близо две години и привлече бивши и настоящи възпитаници на гимназията, преподаватели, общественици, приятели и съмишленици.


27_04_2015_dar-1.jpg27_04_2015_dar-2.jpg

Сред заглавията се открояват томове от световната класика, съвременна, справочна и енциклопедична литература, както и стари издания, датиращи от миналия и по-миналия век.

Резултатите от кампанията Езиковата гимназия представи в петък на скромна церемония, когато библиотекарят Цонка Донева и директорът Пейчо Георгиев удостоиха с дипломи, грамоти и благодарности всички спомоществователи и ентусиасти в благородната кауза.

Свидетелства за дарения получиха Даниел Добринов, Даниела Обрешкова, Иван Радушев, Йоана Радославова, Мирела Марчева, Петко Антонов и Пламена Ганева.

„Когато преди 35 години бях учител в гимназията, заех една книга от библиотеката и казах, че няма да я върна, платих си я и си я прибрах вкъщи. Това беше „Фашизмът“ на Желю Желев, малко преди книгата да бъде иззета“, заяви на срещата Иван Радушев, обяснявайки мотивите си за дарителския жест сега.

С грамоти бяха удостоени и учениците Йоана Радославова, Пламена Ганева, Цвета Денева, Силвия Росенова и Стоянка Желева, които са били ангажирани да приемат даренията, да ги описват, обработват и разпределят в книгохранилището.

„Книгите, които получихме за библиотеката на Езиковата гимназия, бяха много, двойно повече от това, което оставихме. Сортирахме доста от заглавията, като част от тях, предимно юношеска и детска литература, предоставихме на две селски читалища, за да подпомогнем дейността им”, каза на тържеството Цонка Донева.

Церемонията отличи и най-четящите ученици – Нели Евгениева, Пламена Ганева и Йоана Радославова, а паралелките VIII „в” и XXI „в” грабнаха колективната награда за най-четящи класове.

Своя принос за фонда на книжовното средище дадоха и учениците от клуб „Светът на руския език и литература” . Децата и техните ръководители подариха на ученическата библиотека шест книжки с руски фразеологизми в картинки – дело на техния изследователски труд.

Училищната библиотека в Езиковата гимназия тази година отбелязва 120-годишен юбилей. В началото на идния месец пък ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” започва честванията на 130-годишнината от своето създаване.

Галина МАРИНОВА