shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Наградиха победителите в конкурса на съда за есе
24 April 2015

Ученички от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“-Разград и СОУ „Христо Ботев“- Кубрат са победителките в конкурса за есе, обявен от Окръжен съд-Разград преди месец.

Инициативата бе по повод Деня на българската конституция и на юриста - 16 април, а участниците в нея писаха по темата „Правото – справедливост и отговорност“.


24_04_2015_nagradi-1.jpgОбщо седем гимназисти са проявили интерес и са се включили в конкурса – Явор Христов, Марин Йорданов, Цвета Донева и Преслава Пенкова, и четиримата от ГПЧЕ; Деница Недкова от СОУ „Христо Ботев“ - Кубрат, Дениз Ибрямов от ПГХТБТ „Мария Кюри“-Разград и Нурджан Хасан от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ - Добрич.

На церемонията по награждаването вчера те влязоха, облечени в тоги и заеха местата на съдебния състав в залата, в която публика бяха техни съученици, председатели на районните съдилища и магистрати.

Имената на победителите обяви журито, в чиито състав бяха Рая Йончева – съдия, Радка Минчева – журналист, Искра Ганева – учител по български език и литература.

Първо сред есетата беше отличено това на Преслава Пенкова, второто място беше присъдено на Деница Недкова, а третото – на Цвета Донева. Като награда младите „юристи“ получиха Конституцията на Република България, алманах за 130-та годишнина на Върховния касационен съд, Конвенцията за правата на детето, плакет със символите на съда и грамота..

На останалите участници бяха връчени грамоти за проявена активна гражданска позиция.

Наградените творби бяха прочетени пред гостите от авторите си.

Подобен конкурс се провежда за първи път, той е част от проекта на на Висшия съдебен съвет „Ден на отворените врати“ и цели да се популяризира дейността на съда и да се повиши правната култура на подрастващите.

Мила КЮЛЮМОВА