shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Над 300 деца слушаха концерта на „Фортисимо в клас“
15 April 2015

Повече от 300 четвъртокласници от две разградски училища слушаха класически, популярни и филмови произведения на заключителния концерт по проекта „Фортисимо в клас“.

На сцената на Общинския културен център като диригент на Разградската филхармония „Проф.Димитър Ненов“ се качи Максим Ешкенази, а като солисти се изявиха Крисия Тодорова и братята Мартин и Александър Зейранови от Варна.


15_04_2015_fortisimo_20.jpg10-годишната призьорка от „Детската Евровизия“ изпълни една от култовите балади на „Металика“, под музикалния съпровод на инструменталистите от Филхармонията. Малкият цигулар Мартин изсвири пролетния цикъл от „Годишните времена“ на Вивалди, а брат му Сашо изпълни фантазия „Кармен“ от Сарасате за цигулка и симфоничен оркестър.

Четвъртокласниците от ОУ „Васил Левски“ и ОУ „Никола Икономов“ чуха още творби на класиците Чайковски, Бетовен, Щраус, както и саундтраци от фдилми и компютърни игри.

Децата се пренесоха в различни музикални епохи с помощта на водещия на концерта – популярния от екрана разградчанин Виктор Николаев. Той изпитва учениците с въпроси за клавирните, струнните, ударните, медните и духовите инструменти, което беше своеобразен тест на наученото в часовете по музика по програмата „Фортисимо в клас“.

15_04_2015_fortisimo_09.jpgВ продължение на пет месеца децата се запознаха с девет от най-популярните музикални инструменти – цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. Професионални музиканти от Филхармонията изнасяха уроци пред децата и по забавен начин предаваха на малчуганите своите знания. Освен това, учениците имаха възможност да се докоснат до инструментите и да посвирят сами на тях. Стремежът на организаторите е да възродят интереса на младата аудитория към класическата музика.

Програмата „Фортисимо в клас“ на братята Максим и Хари Ешкенази продължава и през следващата година. Идеята е в образователната инициатива да участват и други основни училища от община Разград.

Антония ДИМИТРОВА