Търсене

Начало Новини С благотворителен концерт КНСБ отбеляза 25-годишен юбилей
С благотворителен концерт КНСБ отбеляза 25-годишен юбилей
09 February 2015

„Запазете в себе си вярата в човещината, запазете вярата си в доброто!“ С този призив към разградчани се обърна Грациела Ранкова - председател на Регионалния съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България в Разград, на благотворителния концерт по случай 25-годишнината от създаването на Конфедерацията в страната. „Пътят на КНСБ през тези 25 години минава през независимост и непримиримост към потъпкване на човешкия дух и достойнство“, подчерта Ранкова.


09_02_2015_koncert-2.jpgЧестванията на юбилея започнаха още през ноември миналата година с концерт във Филхармонията и ще продължат до края на май. Учредителният конгрес на КНСБ, приемник на Българските професионални съюзи, е на 17 и 18 февруари 1990 г. Председатели през годините са проф. Кръстьо Петков, проф. д-р Желязко Христов, а настоящ неин президент е Пламен Димитров.

През 1991 г. главен експерт на Регионален център за синдикална защита – Разград, става Иван Димитров, който бе начело на синдикалната структура в региона ни и след преобразуването ѝ в Регионален координационен съвет на КНСБ /1994/, в Регионален съвет на КНСБ /от 2000 г./. От януари 2014 г. председател на РС на КНСБ е Грациела Ранкова.

Атракция бяха футболистите от детския футболен отбор на „Лудогорец“, които излязоха в началото. Грациела Ранкова връчи благодарствени писма на социални партньори за тяхната подкрепа и на медии за обективно отразяване политиките на КНСБ в региона.

09_02_2015_koncert-1.jpgБяха обявени призьорите в конкурса за рисунка и есе на тема „Работното място на мама и татко“, организиран съвместно с Национален учителски синдикат и Синдиката на българските учители към КНСБ. Най-добрите малки художници в двете възрастови групи бяха второкласникът Димитър Иванов от ОУ „В. Левски“ – Разград, и шестокласничката Филиз Халилова от ОУ „Хр.Смирненски”- Кубрат.

А победителите в конкурса за есе бяха Пресиян Терзиев от 7 клас на ОУ „Н.Вапцаров“ и Антоанета Банчева от 11 клас на ПГТС „Хр.Смирненски“ - Разград.

Концертът доказа за пореден път, че нашият Разград може да се гордее с таланти от различни поколения. Своите певчески умения показаха Пламена Валериева и Камелия Петрова - възпитаници на Марияна и Иванна Дучеви, Христиана Наковска, дуетът Даяна Гиргинова и Иван Гайдаров от МШ „Илия Бърнев“ към НЧ „Развитие 1869“. Присъстващите бяха потопени в магията на танца от ТФ „Сладури“ и мажоретен състав към ОУ „В. Левски“ с ръководител Катя Портянова, балетна формация към „НЧ „Развитие 1869”, с ръководители Мария Керчева и Виолета Желязкова, школа по танци „Емиденс“ с ръководител Ценка Панайотова, средношколска танцова формация при Капански ансамбъл „Лудогорска младост“ с ръководители Цветелина и Светослав Митеви и Капански ансамбъл с ръководител Румян Занев.

С песента „Илюзия“ на Георги Христов - специален поздрав към своите колеги отправи Радостин Павлов – гл. експерт в КНСБ - Шумен.

Финалът на концерта бе не по-малко атрактивен от началото – лилави ленти и балони, а под звуците на химна на КНСБ излязоха 12 деца, които с букви върху белите си тениски изписаха „25 години КНСБ“, и другите участници. Средствата, събрани от благотворителния концерт, ще бъдат използвани за изграждане и поставяне на паметна плоча на загиналите от трудови злополуки в Разградски регион, чието откриване ще бъде на 28 април - Ден на загиналите и пострадали при трудови злополуки.

След концерта празникът продължи с официална вечеря, където се срещнаха синдикалисти от различни поколения.

Веселина ЙОТОВА