shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Ученици от Езиковата – фаворити на национален конкурс
19 November 2014

17 възпитаници на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград получиха награди от Националния ученически конкурс „Любовта към Отечеството превъзхожда всички добрини“.

Изданието се организира за двадесет и втора поредна година от Националния клуб „Родолюбие“, Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Историческия факултет на СУ „Климент Охридски“, фондация „Тангра Таннакра“, Синдиката на българските учители, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически и военноисторическия музей, вестниците „Учителско дело“ и „Аз Буки“.


19_11_2014_ezikova_5.jpgУчастниците в конкурса са представили свои знания, тълкувания и оценки за събития и велики личности, разгледани на фона на европейските и световни процеси. Младите хора са участвали с реферати, презентации и есета, разработките са оценявани на национално ниво от три специализирани експертни комисии.

На официалната церемония по връчване наградите на победителите в София, журито обяви, че ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ е безспорен фаворит в това издание.

Единствената специална награда в конкурса заслужи Атанас Груев за реферата „Извисяване и единение на българския национален дух и трагична съдба на тракийци“.

Първото място в конкурса грабна Йоанна Ангелова със своята разработка „Бащино огнище не оставяй, стари обичаи не забравяй“. Тя спечели правото да кандидатства за стипендия от 1 000 лева по програма за насърчаване на техническите способности на децата. Второто престижно място е за Доротея Колева за презентацията на тема „Уроците на Първата световна война – помни миналото, пази настоящето, за да я има България“.

Грамоти и предметни награди заслужиха още девет ученици от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. Това са Павлета Маркова, Боряна Богданова, Даниела Караджова, Румяна Георгиева, Кристина Крайшникова, Ахинора Рангелова, Иванджелин Бозаджиева, Мария-Магдалена Тодорова и Елена Узунова.

Награди получиха и пет възпитаници на Езиковата гимназия, които вече са студенти и са участвали в изданието през миналата учебна година. Това са Катрин Петрова, Кристина Керчева, Виктория Петкова, Стамена Дацева, Елис Хайриева.

Научните ръководители на младите таланти Румяна Раденкова и Дияна Георгиева спечелиха специални награди от Синдиката на българските учители за отлично представяне като консултанти.


Антония ДИМИТРОВА