shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Възпитаници на Езиковата са сред най-добрите в страната
28 April 2014

Стремежът към познание и вътрешната потребност на учениците от Езиковата гимназия да бъдат сред най-добрите и тази година се превърна в трамплин за участие в националните изяви, организирани от МОМН. Задълбочената и качествена профилирана и общообразователна подготовка дава възможност на учениците да постигат високи резултати, да се нареждат на призови места, да изживяват неповторими мигове като олимпийци.

28_04_2014_gimnazia.jpg

Пейчо ГЕОГРИЕВ, директор: Прекланям се пред добротата и упоритостта на учениците

28_04_2014_georgiev.jpg

Можем да сме добри само когато живеем в добро общество


По повод патронния празник на гимназията поднасям своите поздравления на всички, които са свързани с ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

Бъдете верни на ценностите си. Бъдете честни. Вършете онова, което ви доближава до мечтите ви. Грижете се за себе си, за семейството си, за приятелите си. Отнасяйте се към хората с уважение. И никога не забравяйте, че сте способни на доброта, на обич, на съпричастност и на добронамереност.

Гордея се с учениците на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

Живеем в трудно, болно и объркано време, в безкраен преход, скачайки от криза в криза. И в това време, с поведението си, те ежедневно ни изнасят един позитивен открит урок - да бъдем хора, да имаме уши, очи и сърце за неволите и радостите на човека до нас, да превърнем добротата в кауза!

Прекланям се и се възхищавам на упоритостта, целенасочеността и дързостта им! Многобройни са националните и международните отличия на нашите ученици. С такива резултати ние се съизмерваме с най-добрите учебни заведения в страната. Независимо от и въпреки всичко, ентусиазмът не е напускал както учениците, така и учителите.

Уважаеми колеги, знайте, че за мен Вие сте специални! Вие съхранявате и пренасяте традициите. Вие сте силата, която вдъхва живот зад стените на гимназията. Вие сте различни, но не безразлични към всеки ученик. Всеки ден Вие правите по едно малко чудо – променяте към добро всекидневието. Защото можем да сме добри само когато живеем в едно добро общество.

Уважаеми родители, благодаря ви, че избрахте ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ за Вашите деца. Вече сте се убедили, че отговаряме на Вашите очаквания и изисквания. Петгодишният престой в гимназията ще им даде отличен старт в живота. Едно е сигурно: децата Ви, излизайки оттук, със сигурност ще са добри хора!

Уважаеми господин Директор и скъпи преподаватели,

Радостни сме, че този ден ни дава повод да изразим дълбокото си уважение и признателност към всички Вас, които посвещавате своя труд, талант и усърдие за образованието на нашите деца.

Продължавайте като будители да предавате своята любов към науката на вашите ученици, учете ги на доброта и мъдрост.

Скъпи ученици,

На Вас пожелаваме да бъдете здрави, да постигнете всичките си мечти, да запазите енергията си и да бъдете носители на нови послания!


Училищното настоятелство


Проект „Архимед“

На 15. 02. 2014 г. в Българската академия на науките се проведе националният кръг на международния конкурс по математика и проектиране MITE. Деветокласниците от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, Атанас Груев, Рианна и Кристина Янкови и техните научни ръководители - Росица Керчева и Румянка Темелкова, се отличиха със своята задълбочена подготовка, с ентусиазма и увереността си. Сега им предстои участие в международния етап на конкурса през месец май в Москва.


Международна олимпиада по немски език

На 15.03.2014 г. в гр. София се проведе Международната олимпиада по немски език към Гьоте институт , в която на всеки две години ученици от девети и десети клас се състезават за голямата награда – участие в заключителния й етап във Франкфурт на Майн.

Тази година 148 ученици от цяла България се класираха за националния подборен кръг и сред тях трима от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” – Данаил Рангелов, Яна Михайлова и Есра Миланова, класирали се сред първите двадесет.


Английски език

Националната олимпиада по английски тази година се проведе на 22.03.2014 г. От ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ до участие беше допуснат Атанас Груев, ученик от IX-ти Б клас. На националната олимпиада Атанас отново показа високо ниво на знания по езика и постигна 89.5 точки. Този резултат го поставя в първата осмица на отлично владеещи езика в страната. Участието на Атанас Груев в националната олимпиада е признание за цялата гимназия, но то също отваря нови възможности за по-високо ниво на езикова работа, защото гарантира разкриването на специализирана школа по английски, в която ще се обучават през следващата учебна година всички заинтересувани ученици.


Руски език

Националната олимпиада по руски език се проведе на 27 март. „Щастлива съм, че бях част от това събитие, което ме зареди с много емоции и ми донесе личностно удовлетворение“ – споделя Мариана Йовчева от XII a клас. Да си сред най-добрите, да защитиш оценка отличен 5.50, е удоволствие, но и огромна отговорност – и за зрелостничката, и за нейната учителка Нели Червенска.Гражданско образование

За шеста поредна година гимназията има класирани ученици на национална олимпиада по гражданско образование с ръководители Румяна Раденкова и Дияна Георгиева.

Мария-Магдалена Петрова от XА клас с проект „Създаване атмосфера на толерантност и взаимопомощ към децата с физически увреждания“ и Виктор Николаев Балтов от X Б клас с проект „Наркотиците в XXI век – битката между морала и бизнеса, здравето и безхаберието” ще мерят сили на 9, 10 и 11 май с 42-ма ученици от цялата страна в Кюстендил.


Математика

От 11. 04. 2014 г. до 13.04.2014 г. в Троян се проведе Националното състезание по математика за ученици от езиковите гимназии в страната. От ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ взеха участие 20 ученици, като имаше по четирима представители от всеки випуск. Учениците бяха от „Б“ паралелки, които са с разширено изучаване на математика. Нашият отбор се класира групово на шесто място от 22 града. Най-добри резултати постигнаха Кристина Крайшникова от 11 б клас, която е на 4-то място, и Атанас Груев от 9 б клас, който е на 5-то място.


Български език

Дванадесетокласничката Стамена Дацева е сред първите 16 на националната олимпиада по български език и литература, която тази година се проведе в София. Стамена не за пръв път достойно представя ГПЧЕ в национални конкурси и състезания. През последната година тя заема призови места в национални конкурси. Нейни творби са публикувани в „Екип 7“. Желаем успех на талантливата дванадесетокласничка и на кандидатстудентските изпити, които й предстоят.


Успехи в областта на философията

На 21 март се проведе традиционната философска конференция в Бургас.

ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” за втора поредна година се представи с трима участници в различни възрастови групи – Михаела Огнянова – 12 клас, Ралица Маринова – 11 клас и Габриела Петрова – 9 клас. Добрите резултати на гимназията се превръщат в традиция. Ралица Маринова и Габриела Петрова станаха лауреати в своите възрастови групи, а Михаела получи уникалната възможност да участва за втора поредна година в този форум. Успехите на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в тази област не свършват дотук. Ралица Маринова от 11 клас е единственият участник в Националната олимпиада по философия, който достойно защити авторитета както на гимназията, така и на цялата област.


Химия

За 16-ти път ученици от ГПЧЕ „Е. Йосиф“ защитиха името на училището като водещо в обучението по химия на национално ниво.

За XVI Национално състезание по химия и опазване на околната среда в Сливен право на участие в отбора на областта получиха четирима ученици от училището. Останалите осем участваха в индивидуалното класиране на участниците в състезанието. Всички се представиха много добре, като отборно се класираха на пето място от общо 14 отбора.


Висок дух и спортен ентусиазъм

Завидни са резултатите на учениците от гимназията и в спорта. Училището участва във всички спортни мероприятия по спортния календар за ученически игри. Дори липсата на физкултурен салон не ги спира да побеждават. Вече втора година гимназията класира четири отбора на финали на ученически игри и е наградена с плакет от Българската асоциация „Спорт в училище“. Отборите по шахмат (8-10 клас) и баскетбол юноши (11-12 клас) се класираха на 8 място; отборът по лека атлетика девойки (8-10 клас) е втори и участва в Световна гимназиада в Карлови Вари. На златните медалистки по бадминтон (девойки 8-10 клас) им предстои участие в Световни ученически игри по бадминтон в Тайпе от 6 до 12 май 2014 г.


Проект УСПЕХ - разностранна работа по интереси

 

През настоящата учебна година в гимназията са организирани 25 групи, в които 286 ученици участват в разнообразни изяви.

В навечерието на патронния празник на гимназията клуб „Аз творя“ бе домакин на творческа поетична среща. Момичетата от клуба имаха възможността да прочетат свои лирически произведения пред утвърдени разградски поети и да чуят тяхното компетентно мнение. Срещата се проведе в залата на отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека. Изложбата на картини на местни художници беше подобаващо допълнение към изящните словa. Вълнуващи нотки в артистичната атмосфера внесоха и музикалните изпълнения на младите дарования, някои от които са част от клуб „Музика“. Съвместната изява бе запечатана от фотографите на клуб „Фотография“. Получи се истинска творческа среща. Среща на млади и обещаващи таланти!

Цонка ДОНЕВА, ръководител на клуб „Аз творя“